Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Ośmiokanałowy system akwizicji danych pomiarowych

elemid
-
-
Kontaktowanie:
Ośmiokanałowy system akwizicji danych pomiarowych

Postautor: elemid » 1 paź 2006, o 21:47

Wielokanałowy system akwizycji danych pomiarowych, hmm... Wyobraźmy sobie coś takiego.

Mikrokotroler AVR z ośmioma liniami ADC (z tego co patrzyłem po notach katalogowych - najczęściej realizowane jako jeden multipleksowany przetwornik ADC) mierzy napięcia analogowe i zapisuje wyniki w pamięci lub przesyła je dalej, do późniejszej obróbki.

Nie znam jeszcze wszystkich parametrów urządzenia, którego realizacji mam się podjąć, wiadomo jednak, że operacja pomiaru będzie miała się odbyć parędziesiąt lub paręset razy na sekundę. Nie znam jeszcze również wymaganej rozdzielczości przetwornika ADC.

Ponieważ cała zabawa dopiero przede mną, ciekaw jestem jaki mikrokontroler AVR wybraliby sobie użytkownicy forum. Rzecz jasna ciekawią mnie również powody takiego czy innego wyboru :)

Mile widziane linki i namiary na gotowe rozwiązania podobnego systemu.

Dziękuję pięknie i pozdrawiam :)

Awatar użytkownika
almatea
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: almatea » 2 paź 2006, o 13:20

Budowałem kiedyś coś podobnego..

Tylko to było troszkę bardziej rozbudowane urządzenie. Nawet ostał mi się gdzieś jeszcze jakiś laminat, który zamawiałem specjalnie pewnej w firmie, bo urządzeń było kilka.

Układ dokonywał pomiaru temperatur. Posiadał wyjście Ethernetowe i stale wysyłał komplet informacji. Specjalnie pod to urządzenie pisałem program pełniący funkcję serwera a urządzenie pracowało w trybie klienta. Dane archiwizowane były w bazie SQL Serwer. To był jeden z trybów pracy.
W drugim - bez serwera (na wolnym powietrzu) - dane gromadzone były na karcie Compact Flash 256 MB. Tworzyłem sobie system plików i archiwizowałem informacje w plikach tekstowych, które później przerzucane były do SQL Serwera przy pomocy mojego oprogramowania.

Całość oparłem na Atmedze128, natomiast za obsługę TCPIP odpowiedzialna była Atmega162. Obie wzajemnie komunikowały się ze sobą.

Pozdrawiam

Rafał

http://rafal.chromik.w.interia.pl/

elemid
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: elemid » 2 paź 2006, o 13:31

Budowałem kiedyś coś podobnego..

Tylko to było troszkę bardziej rozbudowane urządzenie. Nawet ostał mi się gdzieś jeszcze jakiś laminat, który zamawiałem specjalnie pewnej w firmie, bo urządzeń było kilka.

Układ dokonywał pomiaru temperatur. Posiadał wyjście Ethernetowe i stale wysyłał komplet informacji. Specjalnie pod to urządzenie pisałem program pełniący funkcję serwera a urządzenie pracowało w trybie klienta. Dane archiwizowane były w bazie SQL Serwer. To był jeden z trybów pracy.
W drugim - bez serwera (na wolnym powietrzu) - dane gromadzone były na karcie Compact Flash 256 MB. Tworzyłem sobie system plików i archiwizowałem informacje w plikach tekstowych, które później przerzucane były do SQL Serwera przy pomocy mojego oprogramowania.

Całość oparłem na Atmedze128, natomiast za obsługę TCPIP odpowiedzialna była Atmega162. Obie wzajemnie komunikowały się ze sobą.
Opisałeś bardzo ciekawe urządzenie, które, z pewnością, zainteresowałoby spore grono ethernetowych hobbystów. Czy zastanawiałeś się kiedyś nad jego opublikowaniem, np. w Elektronice Praktycznej? A może ten projekt zastał już gdzieś opublikowany?

Awatar użytkownika
almatea
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: almatea » 2 paź 2006, o 15:30

Nie, projekt nie był nigdzie publikowany. Rzeczywiście to urządzenie to taki mały kombajn. Oprócz tego posiada jeszcze 8 wyjść przekaźnikowych do sterowania urządzeniami, interfejs RS232C oraz 8 wejść cyfrowych.

Jeśli dobrze pójdzie, to w przyszłym miesiącu być może ukarze się w Elektronice Praktycznej projekcik Ethernetowego sterownika I/O, ale to nie zależy ode mnie. Wiem tylko tyle, że został zakwalifikowany do publikacji. Myślę, że temat jest w miarę na czasie.

Pozdrawiam

Raf

sablik
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: sablik » 8 paź 2006, o 20:29

Najbardziej interesowałby mnie sposób przesyłania danyc na serwer, oraz SQL, jeśli "almatea" zdecydujesz się na takie opracowanie to byłaby to jedna z ciekawszych prac roku, ja tylko doszedłem do zbierania danych przez sieć ale mój zapał padł na konstruowaniu strony www w procku i cały czas wisi.
Pozdrawiam AS

Awatar użytkownika
almatea
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: almatea » 8 paź 2006, o 22:29

No cóż. Temat obsługi baz danych jest bardzo ciekawy, ale troszkę obszerny. Wszystko zależy od użytych "narzędzi". Można to zrobić w dwojaki sposób - albo poprzez wykorzystanie źródeł ODBC, albo poprzez komponenty ADO. Te drugie są o tyle wygodne, że obsługują bezpośrednio plik bazodanowy i nie trzeba konfigurować źródeł ODBC. Jeśli chodzi o obsługę bazy danych, to dla mnie obojętne, czy będzie to Access, SQL Serwer, czy Sybase czy jeszcze coś innego. Ciekawym rozwiązaniem może być np SQL Serwer 9.0 w wersji Express. Jest darmowy jeśli chodzi o własny użytek. Jeśli temat wywołał by zainteresowanie, to mogę pokusić się o jakiś artykuł na ten temat, jednak to czy dojdzie do jego publikacji niestety nie zależy ode mnie.

Pozdrawiam

Almatea

krzysiek1
-
-

Postautor: krzysiek1 » 9 paź 2006, o 08:46

Tu http://sklep.avt.com.pl/photo/_pdf/AVT5 ... avt-587%22 jest sprzet. Oprogramowanie sterujace musi cyklicznie odpytywac procesor o nowy pomiar i dalej juz wedlug potrzeb obrabiac.

sablik
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: sablik » 9 paź 2006, o 14:38

Almatea:
Mam nadzieję że dojdzie do publikacji jeśli nie to może uda się zwiększyć ilość forumowiczów którzy napisza zapytania do redakcji z prosbą o interwencję.

Elemid.
Mam za sobą zrobiony układ sterowania wtryskarką za pomocą mikroprocesorów z przetwornikami, z wizualizacją na PC przemysłowym wykonany razem z moim bratem, jeśli bedziesz miał już coś konkretengo o swoich potrzebach to postaram się powiedzieć co w naszej aplikacji pracuje.
pozdr AS

Awatar użytkownika
almatea
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: almatea » 12 paź 2006, o 18:12

Jeśli są jakieś specjalne oczekiwania po projekcie, to bardzo proszę je tutaj zamieścić.
Problem archiwizacji danych na PC z wykorzystaniem typowym baz danych często stanowi spory problem. Ich wygodą w porównaniu z zapisem do zwykłych plików *.txt jest to, że dane można później dowolnie segregować i podglądać z wykorzystaniem języka sql - albo z poziomu aplikacji albo z poziomu specjalnych interfejsów zwyczjowo wchodzących w serwer bazodanowy. Dodatkowo istotnym plusem jest wersja 9.0 Express SQL Server, którą można używać bez żadnych ograniczeń na własny użytek. Właściwie to całą robotę odwalałby program, który dawał by się konfigurować przy pomocy tekstowego pliku *.ini w zależności od używanej tablicy, specyfikacji bazy danych takiej jak hasło i użytkownik. To w jakiej formie dane spływałyby do komputera zależy tylko od aktualnego zapotrzebowania (RS232C lub TCPIP)..

Pozdrawiam
Almatea

sablik
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: sablik » 13 paź 2006, o 06:50

Witam, mam zrobiony moduł na M32 z 18 wejściami cyfrowymi, z wejściem do pomiaru temperatury na 1-wire z wyjściem 232-485, jedyny problem pojawił się z przetworzeniem danych na WWW. Z Delphi jakoś sobie radzę wyświetlaniem danych na monitorze też ale już zrobienie dobrej aktywnej strony jest problemem , chciałem podłączyć się do alarmu przez interenet z podglądem stanów alarmowych i to już był dla mnie problem.
(nie myślę o prostym wyświetleniu strony ale o kilku podstronach zapisanych w pamięci procka )
Myślę że będą potrzebne dwa rozwiązania , proste podgląd w sieci przez www danych i może sterowanie , oraz trudniejsze to samo tylko z historią z bazy danych.

pozdr AS

Awatar użytkownika
almatea
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: almatea » 15 paź 2006, o 13:42

Chyba lepszym rozwiązaniem byłoby zastosowanie jakiegoś innego mikrokontrolera, bo rozumiem, że dane wysyłasz z wykorzystaniem łącza RS232C. Chyba, że używasz jakiegoś modułu Ethernetowgo pracującego na magistrali I2C, bo M32 nie pracuje z pamięciami zewnętrznymi. Tak ogólnie to wg mnie chyba nie ma sensu pakować strony www do samego mikrokontrolera. Czy nie lepiej po prostu zrobić z niego klienta bądź serwer albo wykorzystać po prostu RS232, który daje jednak pewne ograniczenia? Chyba, ze zastosujesz niestety kosztowną i wg mnie nie opłacalną przejściówkę w postaci Lantronixa. Dużo szyciej i prościej jest chyba napisać stronkę www pod ASP.NET, doinstalowujesz Net.Frameworka i serwer IIS, dostęny bezpośrednio z płytki Windows XP Pro (jako dodatkowy składnik Windowsa). Uruchamiasz taką stronkę bezpośrednio na wowolnym PC w sieci (albo jako serwer albo jako klient) i łączysz się bezpośrednio ze swoją "zabawką". Jeżeli używasz łącza RS232C, to ograniczeniem jest to, że zabawka podpięta musi być włąśnie do komputera na którym uruchamiasz daną stronę, chyba, że używał będziesz specjalnych Redirectorów portów szeregowych, co jednak niepotrzebnie wpływa na zbyteczną rozbudowę tego systemiku jak również i koszta.

Pozdrawiam

Raf

http://rafal.chromik.w.interia.pl/

Wróć do „Projektowanie PCB, programy EDA, CAD, narzędziowe”