Witam
Mam problem pewnie prosty dla kogoś kto się zna na wykorzystaniu timerów w Bascomie.
Do ATMEGA8 podłączyłem sobie silniczek DC napędzany przez Timer1. Chciałbym teraz komparatorem szczelinowym badać jego prędkość. Elektrycznie układ działa: do Counter0 doprowadzam impulsy i je zlicza tylko robie to w super nieefektywny sposób:
Counter0 = 0
Start Counter0
Waitms 100
Stop Counter0
Czy da się zrobić coś żeby zliczać impulsy na sekundę tak żeby nie zatrzymywać głównego programu?
A czy da się na jednym układzie zrobić to z 2 silnikami?
Z góry dzięki i pozdrawiam
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięProblem z timerami
Moderatorzy:Jacek Bogusz, robertw, k.pawliczak, Moderatorzy
Re: Problem z timerami
Co to znaczy "silnik DC napędzany przez Timer1" ?Witam
Mam problem pewnie prosty dla kogoś kto się zna na wykorzystaniu timerów w Bascomie.
Do ATMEGA8 podłączyłem sobie silniczek DC napędzany przez Timer1. Chciałbym teraz komparatorem szczelinowym badać jego prędkość. Elektrycznie układ działa: do Counter0 doprowadzam impulsy i je zlicza tylko robie to w super nieefektywny sposób:
Counter0 = 0
Start Counter0
Waitms 100
Stop Counter0
Czy da się zrobić coś żeby zliczać impulsy na sekundę tak żeby nie zatrzymywać głównego programu?
A czy da się na jednym układzie zrobić to z 2 silnikami?
Z góry dzięki i pozdrawiam
Jeśli głównym zadaniem tej Megi8 , jest sterowaniem prędkością obrotową tych 2 silniczków i zliczanie ich obrotów, to można to rozwiązać np.:
Timer2 odmierza czas.
Timer1 generuje 2xPWM (może też odmierzać czas , zamiast Timera2)
Timer0 zlicza obroty silniczka A
INTx zlicza obroty silniczka B
Tak zrobiłbym ja
Piotrek
Timer2 odmierza czas.
Timer1 generuje 2xPWM (może też odmierzać czas , zamiast Timera2)
Timer0 zlicza obroty silniczka A
INTx zlicza obroty silniczka B
Tak zrobiłbym ja
Piotrek