Witam szanownych
Spotkałem sie z problemem odbioru danych z 1wire DS1820, przeczytałem niektore watki które związane były z tym problemem, jednak nie rozwiązały problemu.
Mianowicie AtmegaM32 zegar zew 4Mhz, urządzenia zewnetrzne jakie chce obslugiwac to klawiatura 4x3 multipleksowana programowo bez uzywania ukladow cyfrowych, DS1820 x 2 , dodatkowo PCF8535 i RS232 ,
Rozplanowalem sobie działanie układu w ten sposob
timer0 obsluguje DS1820
Timer1 obsluguje RS232
Timer2 obsluguje np Soft clock
w programie glownym mam procedure multipleksowania klawiatury.
No i problem jest taki przy właczonych przerwaniach DS1820 daje temperature 0 stopni.
Zauwazylem ze nie ma znaczenia gdzie obsluguje DS`a, czy na przerwaniu czy w programie glownym, wystarczy ze w programie glownym zczytuje temperature i wlacze timer0, w ktorym nic sie nie dzieje temp = 0 ...przy wylaczonych licznikach jest OK.
Wiec zorbilem sobie cos takiego ze na czas zczytywania DS1820 wylaczam przerwania, jest to dla mnie zle rozwiazanie bo gdy ktos bedzie podpiety RS232 a zczytuje teperature co ok 30 sekund to transmisja bedzier zrywana...
jakies pomysly? Prosze o pomoc i dziekuje zarazem.
Łukasz
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięDS1820 i przerwania
Moderatorzy:Jacek Bogusz, robertw, k.pawliczak, Moderatorzy