Witam
Chciałbym zrobić sterowanie oświetlaeniem w pokoju za pomocą piltota od wieży THOMSON
Altima 3580 . Rozebrałem pilot i pisało tam : REMOTE CONTROL REM 305
Wszystko jest sterowane scalakiem HT 6222 . Patrzałem na note katalagowa tego scalaka okazało sie ze pracuje na częstotliwasci 38 khz. Chce zrobic aplikacje która odbierałaby sygnał z piltota i właczała lub wyłaczla żarówke. Układ chce wykonac na AT90S2313 -z dużym zapasem powinien starczyc.Ma ktos jakis pomysł na program w bascomie obsługujący sygnał z tego pilota. W nocie podane dane w biniarach przy nacisnieciu okreslonegom klawisza.
Jeśli ktoś ma jakies informacje na temat jak to zrobic piszcie . Każda rada może okazac sie przydatna
Pozdrawiam
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięOdbiornik podczerwieni w standardzie REM 305
Moderatorzy:Jacek Bogusz, robertw, k.pawliczak, Moderatorzy
Re: Odbiornik podczerwieni w standardzie REM 305
Myśle , że to nie będzie trudneWitam
Chciałbym zrobić sterowanie oświetlaeniem w pokoju za pomocą piltota od wieży THOMSON
Altima 3580 . Rozebrałem pilot i pisało tam : REMOTE CONTROL REM 305
Wszystko jest sterowane scalakiem HT 6222 . Patrzałem na note katalagowa tego scalaka okazało sie ze pracuje na częstotliwasci 38 khz. Chce zrobic aplikacje która odbierałaby sygnał z piltota i właczała lub wyłaczla żarówke. Układ chce wykonac na AT90S2313 -z dużym zapasem powinien starczyc.Ma ktos jakis pomysł na program w bascomie obsługujący sygnał z tego pilota. W nocie podane dane w biniarach przy nacisnieciu okreslonegom klawisza.
Jeśli ktoś ma jakies informacje na temat jak to zrobic piszcie . Każda rada może okazac sie przydatna
Pozdrawiam
Wyjście scalonago odbiornika podczerwieni , podłączyć pod zewnętrzne przerwanie INTx.Wyzwalanie ustawić na zbocze opadające , timer ustawić tak , by ustawiał jedną ze swoich flag (TOIEx lub OCIE1A) po np. 1.68ms(3x0.56ms) , zbadać stan tej flagi w obsłudze przerwania INTx , skasować ją i wyzerować licznik(i) timera.Wartość flagi , będzie reprezentować odebrany bit.Pierwsze zbocze , to nagłowek transmisji i należy to uwzględnić w procedurze przerwania INTx.Po odebraniu 32 bitów (4xbajt) , wykonać XOR na 2 ostatnich i jeśli wynikiem tej operacji będzie 0 , tzn. że transmisja przebiegła pomyślnie.Warto wprowadzić w kodzie jakieś zabezpieczenia , przed przypadkowymi impulsami mogącymi pojawić się na wyjściu odbiornika podczerwieni.Rozwiązań zapewne jest więcej
Piotrek
Ok zmieniłem pin wejscia dla 90s2313 wybrałem pind.3
Spróbowałem napisać program do tego
$crystal = 4000000
do
config pind.3 = input
config pinb.2 = output
dim A as byte
a=010000
IF a=010000 then
toggle = pinb.2
end if
loop
end
To jest mój pierwszy program
W załaczniku umieszczam note katalogowa tego scalaka który jest w pilocie
Spróbowałem napisać program do tego
$crystal = 4000000
do
config pind.3 = input
config pinb.2 = output
dim A as byte
a=010000
IF a=010000 then
toggle = pinb.2
end if
loop
end
To jest mój pierwszy program
W załaczniku umieszczam note katalogowa tego scalaka który jest w pilocie
- Załączniki
-
- HT6222.zip
- (183.01KiB)Pobrany 118 razy
w nocie byla taka tabelka i tam na pewien klawisz bylo napisane zapis biniarny 01000
tak se wpisałem. Ale początek chyba jest dobry bo zamierzam zastosowac 4 mhz kwarc .
No tutaj w moim pilocie rzeczywiscie bedzie ciernista droga bo to nie jest rc5 do którego sa gotowe biblioteki. Ale reszta programu tez jest chyba w miare dobra tylko trzeba wiedziec jak ta danę z pilota zapisac w kompilatorze. No ale z tym zapisem to rzeczywiscie kaszane odwaliłem. Jak byś mógł to napisz jak skonfigurowac odbiór danych
albo powiedzcie jak pisze sie procedury do nietypowego piolota
tak se wpisałem. Ale początek chyba jest dobry bo zamierzam zastosowac 4 mhz kwarc .
No tutaj w moim pilocie rzeczywiscie bedzie ciernista droga bo to nie jest rc5 do którego sa gotowe biblioteki. Ale reszta programu tez jest chyba w miare dobra tylko trzeba wiedziec jak ta danę z pilota zapisac w kompilatorze. No ale z tym zapisem to rzeczywiscie kaszane odwaliłem. Jak byś mógł to napisz jak skonfigurowac odbiór danych
albo powiedzcie jak pisze sie procedury do nietypowego piolota