Jak zrobić "menu" tak aby nie zajmowało 4 kb pamięci Atmega. Probowałem napisać je za pomocą instrukcji warunkowej IF...Then..., ale to zajmuje za duzo miejsca procka.
Chcę napisać menu 3 poziomowe.
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięJak zrobić "Menu" wielopoziomowe w Bascomie ???
Moderatorzy:Jacek Bogusz, robertw, k.pawliczak, Moderatorzy
Niestety nic nie zmniejszysz. Zależnie czy masz enkoder z przyciskiem, czy pojedyncze przyciski, czy przyciski funkcyjne zawsze najwięcej miejsca zajmuje wyświetlany tekst.
Można próbować dzielić wyświetlany tekst na kawałki i wykorzystywać go na kilku poziomach ale to trochę zabawy, obojętnie czy mas Case czy weilopoziomowe ify.
Można próbować dzielić wyświetlany tekst na kawałki i wykorzystywać go na kilku poziomach ale to trochę zabawy, obojętnie czy mas Case czy weilopoziomowe ify.
Właśnie Nie mogę więc zrozumieć , jak to jest możliwe , że proste(3 poziomy) menu "zeżarło" 4k flash'a Chyba że , autor bawi się SINGLE-amiUżywam albo 2 albo 4 lini. Ale nie mówię że wyświetlane teksty zajmują mi tak dużo miejsca w procesorze ale ze nawiększą częścią menu jest wyświetlany tekst.
Same ify lub case to znikoma ilość miejsca.
Piotrek