Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Jak zrobić "Menu" wielopoziomowe w Bascomie ???

siemek30
-
-
Jak zrobić "Menu" wielopoziomowe w Bascomie ???

Postautor: siemek30 » 14 maja 2006, o 21:14

Jak zrobić "menu" tak aby nie zajmowało 4 kb pamięci Atmega. Probowałem napisać je za pomocą instrukcji warunkowej IF...Then..., ale to zajmuje za duzo miejsca procka.
Chcę napisać menu 3 poziomowe.

Awatar użytkownika
Press
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Press » 15 maja 2006, o 00:52

ja robie na zasadzie skokow do odpowiedniej etykiety w zaleznosci od wcisnietego przycisku
znaczy siem instrukcja GOTO

sablik
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: sablik » 16 maja 2006, o 09:03

Niestety nic nie zmniejszysz. Zależnie czy masz enkoder z przyciskiem, czy pojedyncze przyciski, czy przyciski funkcyjne zawsze najwięcej miejsca zajmuje wyświetlany tekst.
Można próbować dzielić wyświetlany tekst na kawałki i wykorzystywać go na kilku poziomach ale to trochę zabawy, obojętnie czy mas Case czy weilopoziomowe ify.

szymel
-
-

Postautor: szymel » 16 maja 2006, o 12:37

Niestety nic nie zmniejszysz. Zależnie czy masz enkoder z przyciskiem, czy pojedyncze przyciski, czy przyciski funkcyjne zawsze najwięcej miejsca zajmuje wyświetlany tekst...
A jakiego wyświetlacza używasz , że tekst zajmuje Ci więcej pamięci , niż kod :?:

Piotrek

sablik
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: sablik » 16 maja 2006, o 13:38

Używam albo 2 albo 4 lini. Ale nie mówię że wyświetlane teksty zajmują mi tak dużo miejsca w procesorze ale ze nawiększą częścią menu jest wyświetlany tekst.
Same ify lub case to znikoma ilość miejsca.

szymel
-
-

Postautor: szymel » 16 maja 2006, o 14:08

Używam albo 2 albo 4 lini. Ale nie mówię że wyświetlane teksty zajmują mi tak dużo miejsca w procesorze ale ze nawiększą częścią menu jest wyświetlany tekst.
Same ify lub case to znikoma ilość miejsca.
Właśnie ;) Nie mogę więc zrozumieć , jak to jest możliwe , że proste(3 poziomy) menu "zeżarło" 4k flash'a :mrgreen: Chyba że , autor bawi się SINGLE-ami :twisted:

Piotrek

Wróć do „Projektowanie PCB, programy EDA, CAD, narzędziowe”