Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięUARTy - lepsze dwa sprzętowe, czy programowy?
Moderatorzy:Jacek Bogusz, robertw, k.pawliczak, Moderatorzy
Witam!
Mam zamiar w kilkunastu urządzeniach, budowanych na ATMELach AVR, wykorzystać dwa układy UART. W układach, którymi bawiłem się do tej pory wbudowany był tylko jeden sprzętowy UART. Jednak Bascom umożliwia programową realizację drugiego takiego portu.
W helpie do Bascoma można znaleźć opis poleceń:
COMpin:szybkość,8,N,bity_stopu, np. COMB.0:9600,8,N,2
Open "comd.1:19200,8,n,1" For Output As #1
Open "comd.0:19200,8,n,1" For Input As #2
Mam zamiar podłączyć do obu portów (sprzętowego i wirtualnego) dwie, niezależne kostki MAX485, pracujące na dwóch niezależnych magistralach.
Proszę o podzielenie się doświadczeniami, osoby, które próbowały już czegoś takiego (jak spisują się programowe UARTy?). Ewentualnie, jaki uP AVR z dwoma sprzętowymi UARTami polecacie, który będzie mieć wsparcie ze strony Bascom AVR?
A tak, przy okazji, to uP z dwoma UART’ami to bardzo prosty sposób na „rozgałęźnik” dla magistrali RS485. W ten sposób, z 32 urządzeń (ograniczenie magistrali RS485) możemy zrobić nieskończoność.
Mam zamiar w kilkunastu urządzeniach, budowanych na ATMELach AVR, wykorzystać dwa układy UART. W układach, którymi bawiłem się do tej pory wbudowany był tylko jeden sprzętowy UART. Jednak Bascom umożliwia programową realizację drugiego takiego portu.
W helpie do Bascoma można znaleźć opis poleceń:
COMpin:szybkość,8,N,bity_stopu, np. COMB.0:9600,8,N,2
Open "comd.1:19200,8,n,1" For Output As #1
Open "comd.0:19200,8,n,1" For Input As #2
Mam zamiar podłączyć do obu portów (sprzętowego i wirtualnego) dwie, niezależne kostki MAX485, pracujące na dwóch niezależnych magistralach.
Proszę o podzielenie się doświadczeniami, osoby, które próbowały już czegoś takiego (jak spisują się programowe UARTy?). Ewentualnie, jaki uP AVR z dwoma sprzętowymi UARTami polecacie, który będzie mieć wsparcie ze strony Bascom AVR?
A tak, przy okazji, to uP z dwoma UART’ami to bardzo prosty sposób na „rozgałęźnik” dla magistrali RS485. W ten sposób, z 32 urządzeń (ograniczenie magistrali RS485) możemy zrobić nieskończoność.
Hehe te 89C4x0 Maxima też są ISP : http://elportal.pl/index.php?module=Con ... y&ceid=148
W czym programujesz, z ciekawości zapytam?Hehe te 89C4x0 Maxima też są ISP : http://elportal.pl/index.php?module=Con ... y&ceid=148
Re: UARTy - lepsze dwa sprzętowe, czy programowy?
Programowe UARTY spisuję sie dzielnie zależy jak je sobie napiszesz i czego od tych procedurek oczekujesz. Realizacja nadawania znaków jest prosta i mozna ja bez trudu zrealizować w obsłudze przerwania od timera. Odbiór znaków zaczyna sie od wykrycia bitu stratu, a potem ustawiasz sie na "środek" bitu i dalej juz z górki. Do wykrywania poczatku znaku mozna wykorzystać polling, lub przerwanie zewnetrzne. Jezeli pomyslisz to mozesz napisać z wykorzystaniem przerwań programowy interface UART działający nie gorzej niz sprzętowy. Sprzetowy interface ma ta zalete ze jest łatwy w uzyciu i ma dodtakowe mechanizmy zapobiegajace przeklamaniu transmisji np kilkakrotne probkowanie bitu.Witam!
.......
Proszę o podzielenie się doświadczeniami, osoby, które próbowały już czegoś takiego (jak spisują się programowe UARTy?).
........
zadano pytanie i odpowiedź została udzielona - czy jest cos w tym zlego ze sie nie pisze w Bascom ?Ile to juz razy padł ten text w tym forum? I ile jeszcze razy padnie ? To jest fragment forum poświęcone Bascomowi , no wiec po co takie popisywanie sie przed innymi ?
To jest raczej konkretna odpowiedz, na konkretne pytanie. Gdzie Ty tu widzisz jakies popisywanie sie ?? Chyba jedynie "nieznajomoscia" bascoma (dlatego wstydzmy sie Radzio razem ).Ile to juz razy padł ten text w tym forum? I ile jeszcze razy padnie ? To jest fragment forum poświęcone Bascomowi , no wiec po co takie popisywanie sie przed innymi ?W zasadzie w czymkolwiek byle nie w Bascomie Ale przeważnie w C/ASMW czym programujesz, z ciekawości zapytam?
Re: UARTy - lepsze dwa sprzętowe, czy programowy?
ATMega: 64,128, 162 ... , a więcej http://atmel.com/dyn/products/param_tab ... ection=ASC#... Ewentualnie, jaki uP AVR z dwoma sprzętowymi UARTami polecacie, który będzie mieć wsparcie ze strony Bascom AVR? ...
Piotrek