Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Bascom a silnik krokowy

Karol5555
-
-
Bascom a silnik krokowy

Postautor: Karol5555 » 9 kwie 2006, o 16:12

Proszę o pomoc. jestem początkujący ,problem polega natym że nie wiem jak zaprogramować ATmega8 programem Bascom,
cztery uzwojenia silnika sterowane PIO A Bit O do Bit 3
Bity sterowania powinny być w RAM od Adresu 1900h
PIO kanał B stoi do dyspozycji poleceń , silnik pracuje w połowicznym cyklu z prędoością stałą ,podaną w programie ,PIO B Bit 0 obroty w prawo
PIO Bit 1 obroty w lewo.
Bardzo dziękuję.

[ Dodano: 10-04-2006, 11:58 ]
Czy tu ktoś w ogóle jest, ktoś kto mógłby mi pomóc?

sablik
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: sablik » 27 kwie 2006, o 10:05

Przyjacielu to nie jest takie proste, wymagasz aby ktoś napisał ci cały program,
proszę kuknij na artykuły dotyczące 51 z przed kilku lat o bascomie, tam były przykładowe programy do sterowania silnikami krokowymi - bodajże jeden z nich to nawijarka.
w razie czego mała podpowiedź :
Robisz timer z przerwaniem np co jakiś czas

Kod: Zaznacz cały

Config Timer0 = Timer , Prescale = 256 Timer0 = 100 On Ovf0 Przerwanie Enable Timer0 Enable Interrupts Config Portc = Output Config Portd = Output do ' tu się robi twój program loop Przerwanie : incr i if i=9 then i=1 'tutaj ładujesz zakładaną wartość do portu c, półkroki, prawo-lewo portc=Lookup(i, Dat1) return Dat1: Data 1,1,2,2,4,4,8,8
To jest szkic ale myślę że może spróbujesz coś pocwieczyć sam

Wróć do „Projektowanie PCB, programy EDA, CAD, narzędziowe”