Witam.
Mam Bascoma w najnowszej (chyba) wersji 1.11.8.2. Razem z nim kupiłem w MCS płytki PCB do Easy TCPIP_TWI. Gdzie indziej (nie wiem, jak jest z reklamą na tym forum) kupiłem moduł 7010A. Poskładałem, sprawdziłem wielokrotnie. Mam już jakieś doświadczenia z poprzednich wersji Bascoma. A teraz problem
Z przykładowych programów zawarych w pakiecie próbowałem wszystkich - każdy "utyka" w jednym miejscu, na próbie wydania polecenia Config TCPIP.
fragment kodu:
....
potrzebne deklaracje
....
Print "wchodze" ' to widzę na terminalu
Enable Interrupts
Config Tcpip = Int0 , Mac = 0.0.12.34.56.78 , Ip = 192.168.0.8 , Submask = 255.255.255.0 , Gateway = 192.168.0.1 , Localport = 1000 , Tx = $55 , Rx = $55 , Twi = &HFE , Clock = 400000
Print "wychodze" 'tego już nie widzę.
...
dalsza część programów
Mark Alberts poradził podpiąć opory 4k7 do magistrali (było to oczywiste i zrobione), zwiększyć rozmiary stosu i ramki. Od Marcina (dziękuję) dostałem nawet gotowe przykłady - programy docierały do polecenia Config i stawały. Ktoś pisał, że miał podobny problem tyle, że w wersji bez I2C - program skompilowany w wersji Bascoma 1.1.7.4 działał poprawnie a w późniejszej utykał właśnie na Config TCPIP. Tutaj wydaje się być najbliżej rozwiązania. Magistrali TWI raczej nie czepiałbym się - nie napisałem uprzednio, że pomimo utknięcia programu, sam układ daje się pingować pod adresami jakie podaje mu w Config tcpip. Mało tego - próbowałem polecenia Config bez części TWI - program również utyka w tym samym miejscu. Próbowałem z wersją 1.11.7.4 , ale nawet po doładowaniu bibliotek potrzebnymi plikami (w akcie desperacji podmieniłem nawet cały katalog LIB na ten z najnowszej wersji) Bascom nie chce skompilować takiego programu. Próbowałem z Atmegami 16 i 32. Programowanie przez lpt (STK200/300) albo bootloader.
Czy ktoś mógłby pomóc?
Leszek H.
[ Dodano: 29-03-2006, 12:56 ]
to znów ja.
ZADZIAŁAŁO!!!
W akcie kolejnej desperacji ustawiłam adres na taki, jak w przykładach Bascoma (H80).
Poprzednio, nie mając odpowiednich DIP switchów dałem jakie miałem, ale to wymusiło inny adres I2C.
Nie przyszło mi do głowy, że może to mieć jakieś znaczenie - przecież switche są po to, aby ustawić sobie adres... Rozebrałem przełącznik ustawiłem adres jak chciały przykłady i układ zagadał..
Dziękuję tym, którzy odpowiadali na moje maile
Leszek
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięmoduł IIM7010A na magistrali TWI
Moderatorzy:Jacek Bogusz, robertw, k.pawliczak, Moderatorzy