Hej  Napisałem program na Atmega8, który:
   -z pętli  głównej  wywołuje podprogram 
   -a ten wywołuje kolejny  podprogram wyświetlający  na LCD  czas i  przeliczoną wartośc z przetwornika ADC
Wszystko gra, tylko:
za drugim powrotem z podprogramu  do  pętli  głównej  i  ponownym wywołaniu  procedury  wyświetlania,  na wyświetlaczu  pokazują  się zakłócenia tj  w różnych  odstępach  czasu  przez ułamek  sekundy  pojawiają się  różne losowe niezdefiniowane przeze mnie znaki  w różnych  miejscach  na wyświetlaczu  w linijce tylko  tej, gdzie wyświetlany  jest  wynik  przeliczenia ADC. Po kolejnym odświerzeniu  przez program wyświetlacza (używam polecenia locatex,y w pętli ) dziwne znaki nikną - są "przykrywane" wartościami  wyniku
 Dzieje się tylko  przy  drugim  i  kolejnym wywołaniu 
 Po pierwszym uruchomieniu   wszystko działa jak  trzeba
 Po drugim, zakłócenia pojawiają się  co  jedną  dwie sekundy  
 a przy  kolejnym  wywołaniu  tej  procedury  zakłócenia są niemal  kilka razy  na sekundę 
Pomyślałem że  zbytnio  zapętliłem program  i  procedurę  wyświetlania umieściłem w pierwszym podprogramie  Próbowałem polecenia call a nawet goto i gosub, jednak  nic nie pomogło  dziwne zjawisko  nadal  istnieje
Jeżeli  zajdzie potrzeba przedstawię  mój program

Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj siędziwny problem z wyświetlaniem
Moderatorzy:Jacek Bogusz, robertw, k.pawliczak, Moderatorzy
Podprogram wyświetlania jest z pętli wywoływany tak często w krótkim odcinku czasu ,że wyswietlacz nie wyrabia się z obsługą (wyświetlacze LCD sa dosyć wolne).Sposobem na to jest warunkowe wywoływanie podprogramu tylko wtedy gdy nastapi zmiana wyświetlanych danych n.p:zmiana sekundy czasu lub zmiana wyswietlanej wartości z przetwornika A/C.