Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Problem z programatorem ISP

Sebastian_P
-
-
Problem z programatorem ISP

Postautor: Sebastian_P » 28 sty 2006, o 18:14

Witam wszystkich!!!
Zacząłem uczyć się programować w BASCOMIE8051 programy sprawdzałem sobie na AT89C2051, wszystko ok.Ale trochę traci sie czasu na wyciaganie i wkładnie procesorka do programatora i płytki testowej AVT-2500, to zakupiłem sobie ATtiny2313 zrobiłem sobie programatorek ze stronki: http://elportal.pl/tasza/avr_isp/avr-dongle-prog.pdf, ściagnąłem najnowsza wersję AVR Bascom, napsałem jakiś prosty programik skomilowałem podłączyłem programator do PC i płytki testowej. Aż tu wyskoczył komunikat "Chip type not found". Jeżeli ma ktoś jakiś pomysł na ten problem to proszę o podpowiedź.Pozdrawiam
PS.
Programatorek jest do 90S2313, ale to chyba nie ma znaczenia???

Awatar użytkownika
Press
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Press » 28 sty 2006, o 18:20

Znaczy z eprogramator nei widzi scalaka. Sprawdź ustawienia w bascomie. I Pamietaj ze uklad musi yc zasilany w czasie programowania.

a_antoniak
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: a_antoniak » 28 sty 2006, o 18:32

Usun przecinek z konca linku - powinien wygladac tak:

http://elportal.pl/tasza/avr_isp/avr-dongle-prog.pdf

Ustawiles w opcjach programatora: STK200/300? Domyslnie jest wybrany inny programator (z tego co pamietam).

Sebastian_P
-
-

Postautor: Sebastian_P » 28 sty 2006, o 18:41

Wielkie dzięki a_antoniak i Press. Faktycznie STK powinem wybrać a nie AVR ISP programer. Wszystko pięknie poszło. Jeszcze raz Wielkie Dzięki panowie.

Wróć do „Projektowanie PCB, programy EDA, CAD, narzędziowe”