chyba żle zrozumiałem opis lockbitów, ponieważ stosując kwarc 4MHz zewnętrzny ustawiłęm lockbity na 1001 czyli EXT LOW FREQUENCY QRYSTAL, i niestety zablokowałem procek. Podłączałem zewnętrzny generator do xtal1 i nic. Jak można dobrać sie do tego procka?
I jeszcze jedno małe pytanko, dlaczego w bascomie nie ma bitu CKOPT w ATMEGA 32?
pozdrawiam.
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięATMEGA32-pomóżcie please
Moderatorzy:Jacek Bogusz, robertw, k.pawliczak, Moderatorzy
A slownik angielsko-polski kiedys widziales ??Czyli Ext Low Frequency Qrystal to znaczy zewnętrzny kwarc małej częstotliwości?
Ext -> external -> zewnetrzny
Low Frequency -> niska czestotliwosc
Crystal -> krysztal - tu w rozumieniu kwarcu.
Oryginalny datasheet Atmega32 podaje tu czestotliwosc przykladowa 32768 Hz. Wiec zgadnij czy 4MHz to duzo...Jeśli tak to jaki jest zakres tej małej częstotliwości, czy 4MHz to za dużo?
Edit:
Literowka, choc oczywista, to jednak poprawilem.
Ostatnio zmieniony 10 sty 2006, o 13:58 przez pajaczek, łącznie zmieniany 1 raz.
Dzięki Pajączek, spróbuje dzisiaj podłączyć kwarc 32768 KHz bo na 1MHz nie poszło.
Napiszę co z tego wyszło.
[ Dodano: 16-01-2006, 09:09 ]
Niestety .Podłączyłem kwarc 32KHz zarówno z kondensatorami jak i bez i nic.
Poddałem się. Mam prosbę ,czy macie jakieś linki do stron firm sprzedających programatory równoległe do AVR którymi mógłbym dobrać się do środka procka?
Napiszę co z tego wyszło.
[ Dodano: 16-01-2006, 09:09 ]
Niestety .Podłączyłem kwarc 32KHz zarówno z kondensatorami jak i bez i nic.
Poddałem się. Mam prosbę ,czy macie jakieś linki do stron firm sprzedających programatory równoległe do AVR którymi mógłbym dobrać się do środka procka?