Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięi2c - 2051<->2051
Moderatorzy:Jacek Bogusz, robertw, k.pawliczak, Moderatorzy
i2c - 2051<->2051 - robił już ktoś z Was coś takiego?
Potrzebowałbym prostej procedurki - dwóch programów do umieszczenia w dwuch mikrokontrolerach, gdzie uP o danym adresie wysyłał i odbierał do uP o innym adresie i na odwrót, po szynie i2c.
Ktoś to już robił?
Z góry dzięki za pomoc.
Potrzebowałbym prostej procedurki - dwóch programów do umieszczenia w dwuch mikrokontrolerach, gdzie uP o danym adresie wysyłał i odbierał do uP o innym adresie i na odwrót, po szynie i2c.
Ktoś to już robił?
Z góry dzięki za pomoc.
Przyzanm że nigdy nie robiłem czegoś takiego i chyba będzie trudno. Chociaż... można by poczarować trochę te procesory, ale moim zdaniem jest to wyważanie otwartych drzwi, nie lepiej wykorzystać gotowe RS232? . Jeżeli koniecznie chcesz to na I2C to daj znać, napiszę Ci procedurę ale sprzętowe sprawdzenie pozostawiam Tobie
Re: i2c - 2051<->2051
Dlaczego stosujesz takie rozwiązanie? Czym jest to uzasadnione?i2c - 2051<->2051 - robił już ktoś z Was coś takiego?
Do komunikacji między prockami typowo stosowana jest transmisja szeregowa.
Tak sobie czytam te posty i czegoś nie rozumiem. Dlaczego zawsze jest tak, że jak padają słowa "adres+dane" to pierwszym skojarzeniem jest I2C? Przecież warstwa fizyczna interfejsu nie jest tak ważna, istotny jest właściwy protokół wymiany danych. I naprawdę nie ma znaczenia, czy to będzie RS232, SPI, I2C czy jeszcze coś innego. Moim zdaniem, w opisywanej sytuacji, I2C będzie działać wolno (pewnie ze sporym odstępstwem od standardu) i jeśli na dodatek nie ma do szyn interfejsu dołączonych innych układów, to taka implementacja (na dodatek w Bascom!) to po prostu męczarnia! Niestety 2051 nie jest układem zbyt wdzięcznym do łączenia z innymi uK, ale jeśli już to polecam UART i przerwania. Proste w obsłudze, nie absorbują czasu procesora, nie wymagają funkcji arbitrażu. I również można zbudować strukturę master - slave (slaves).
Maybe
PS
Na przyszłość polecam jakiegoś AVRa z SPI. Transmisja jest baaaardzo szybka a interfejs wdzięczny w stosowaniu. Do tego Bascom na AVR działa o wiele lepiej.
Maybe
PS
Na przyszłość polecam jakiegoś AVRa z SPI. Transmisja jest baaaardzo szybka a interfejs wdzięczny w stosowaniu. Do tego Bascom na AVR działa o wiele lepiej.
-
- -
- Kontaktowanie:
Re: i2c - 2051<->2051
Ja kiedyś coś takieo zrobiłem. Masterem był komputer (program napisany w C++ na piechotę, port LPT) a układów slave było kilka. Ukł. slave na 2051. Procedurę do nich napisałem na piechotę, pobieranie krok po kroku każdego bitu itp. Owszem działało ale program zajmował ponad 80% pamięci procka, chodziło to ciężko i powoli. Gdy występował jakiś problem, wszystko to się wieszało i tyle. Zrobiłem to na dyplomówkę - do celów prezentacyjnych - na szczęście na obronie się nie zawiesiło:). Osobiście nie polecam takiego rozwiązannia. Polecam AVR i którąłś z powyższych propozycji.i2c - 2051<->2051 - robił już ktoś z Was coś takiego?
Czy ktoś już to robił?
Życzę powodzenia:)