W jaki sposób i przez jakie elementy można za pomocą mikrokontrolera sterować urządzeniami na 220V~ czy 24V- ?
W jaki sposób można wysterowywać mikrokontrolerem przekaźniki, lub inne elementy, które będą spełniały rolę włączników?
W jaki sposób zabezpieczyć się przed zakłóceniami?
Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi i proszę o dość szczegółowe dane w miarę możliwości (moze nawet i schematy).
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięMikrokontroler w zastosowaniu przemysłowym
Moderatorzy:Jacek Bogusz, robertw, k.pawliczak, Moderatorzy
hmmmm... przeszukałem na tyle ile miałem czasu, i zdziwić się nie zdziwiłem bo nic nie znalazlem konkretnego w tym temacie... jezeli cos bylo to juz szczegolowe przypadki, a mi chodzilo o jakies uscislenie tematu pod katem amatora-praktyka, ktory chce sie wdrozyc w temat... ale nic to... dziekuje natomiast drugiemu koledze. ksiazke postaram sie gdzies wynalezc...
Napiszę tak po krótce , może będziesz wiedziałczego szukać...
Przekaźnik można zasilać na dwa sposoby...przez tranzystor NPN i PNP włączone szeregowo z przekaźnikiem.PRzy pnp podfłączmy przekaźnik do kolektora i stan wysoki włączy przekaźnik, natomoiast przy NPN przekaźnik podłączamy też do kolektora z tym że wtedy stan niski uruchomi mnam przekaźnik. Między pinem procesora a bazą tranzystora musi być rezaystor ustalającyu prąd bazy.
Urządzenia 230~ można zasilać przez tyrystor...
pozdro
Przekaźnik można zasilać na dwa sposoby...przez tranzystor NPN i PNP włączone szeregowo z przekaźnikiem.PRzy pnp podfłączmy przekaźnik do kolektora i stan wysoki włączy przekaźnik, natomoiast przy NPN przekaźnik podłączamy też do kolektora z tym że wtedy stan niski uruchomi mnam przekaźnik. Między pinem procesora a bazą tranzystora musi być rezaystor ustalającyu prąd bazy.
pozdro
Ten 'drugi kolega' od czasu do czasu nosi czarna spodniczke A jesli tak szukales jak czytasz to nie dziwie sie ze nic nie znalazles. Elektronika zmienia sie bardzo szybko dlatego zeby zdobyc wiedze nie zadaje sie pytania i czeka na odpowiedz lecz probuje sie znalesc rozne informacje i na ich podstawie zbudowac sobie baze danych. Jesli jest zbior taki jak podala Ci tasza to swietnie ale jak nie to troche znajdziesz tu troche tam i sie uzbiera dosc duzo. Na tym forum wiele razy bylo poruszane jak zabezpieczyc sie przed zakloceniami wiec na pewno duzo znajdziesz na ten temat z kolei jak sterowac portami to juz bedziesz musial bardziej zajac sie analiza kitow w ktorych to jest wykorzystane. A zeby znalesc w ktorych kitach to jest warto zajrzec do archiwum Ep albo do sklepu AVT kilka wskazowek w poscie wyzej dostales od kopernik8 z tym ze do sterowania pradu przemiennego ja bym bardziej zastosowal triak niz tyrystor ale kazdy uzywa to co lubi. Poszukaj tez cos na temat transoptorow oraz klasyka ULN2003 powodzenia w szukaniu... ale nic to... dziekuje natomiast drugiemu koledz[fade]e. [/fade]
Z tymi stanami to chyba jest na odwrót, ale to tak na marginesie.Napiszę tak po krótce , może będziesz wiedziałczego szukać...
pozdro
- Futrzaczek
- -
- Kontaktowanie:
Tak, to na pewno odwrotnie, proszę spojrzeć:PRzy pnp podfłączmy przekaźnik do kolektora i stan wysoki włączy przekaźnik, natomoiast przy NPN przekaźnik podłączamy też do kolektora z tym że wtedy stan niski uruchomi mnam przekaźnik.
http://www.forum.ep.com.pl/viewtopic.php?t=13987
Ps. Ja nie wytykam tylko nie chcę, by ktoś wyrywał sobie włosy z takiego powodu