Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Obsługa 2 czujników DS1820 na jednym porcie pod AVR'a

Remo
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Remo » 22 lis 2003, o 21:05

Wiam,
chciałbym zbudować termometr wykrzystujący 2 czujniki Ds 1820.
Z obsługą jednego nie mam problemów, ale przy dwóch "wysiadam". bardzo proszę o informację lub gotowe procedury odczytu temperatury z dwóch czujników podpiętych pod jeden port (AT90s8535)

mw
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: mw » 23 lis 2003, o 02:21

Bedzie opis niedlugo w bascomowych poradach w ep ale jak chcesz szybciej to zapraszam na priv

szwajcow
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: szwajcow » 16 gru 2005, o 23:15

Witam!!!!

mm nadzieje ze ktos to przeczyta i pomoze ( jestem tu pierwszy raz) wiec ma problem z Bascomem, a konkretniej instrukcja 1wsearchnext() tzn odczytuje drugi czujnik a trezciego juz nie chce:( czy ktos moze wie dlaczego????

Podrawiam!

szymel
-
-

Re: Obsługa 2 czujników DS1820 na jednym porcie pod AVR'a

Postautor: szymel » 17 gru 2005, o 12:12

Witam!!!!

mm nadzieje ze ktos to przeczyta i pomoze ( jestem tu pierwszy raz) wiec ma problem z Bascomem, a konkretniej instrukcja 1wsearchnext() tzn odczytuje drugi czujnik a trezciego juz nie chce:( czy ktos moze wie dlaczego????

Podrawiam!
Pokaż jak odczytujesz i zapamiętujesz , numery seryjne.

Piotrek

szwajcow
-
-
Kontaktowanie:

¤ Obsługa 2 czujników DS1820 na jednym porcie pod AVR'a

Postautor: szwajcow » 18 gru 2005, o 13:19

Witam!!!

Juz sobie poradzilem, moj wina, glupio wymyslilem... Jesli ktos potrzebuje to zamieszczam kawalek dzialajacego programu... tylko be wiekszej krytyki prosze , ja sie dopiero ucze:)

If Flaga = 0 Then

Reg_no(1) = 1wsearchfirst()
For X = 1 To 8
Incr Y
Call Writemem
If Y = 8 Then Y = 0
Next

For Num = 2 To 4
Reg_no(1) = 1wsearchnext()
X1 = Num * 8
X2 = X1 - 7
For X = X2 To X1
Incr Y
Call Writemem
If Y = 8 Then Y = 0
Next
Next
Flaga = 1
End If

a przy okazji jeszcze jedno pytanie,... czy po instrukcji H44 dla jednego czujnika zamiast czekac na konwersje moge ja wyslac do nastepnegi , i jeszcze nastepnego, a potem pokolei odczytac temperatury????

i po drugie... czy jest ktos kto wie jak w ds18b20 z dwu pierwszych bajtow wyciagnac temperature?????, tylko blagam nie wklejajcie gotoych rozwiazam bo tego jest pelno( wekszosc dla 1820) napiszcie tylko jak wyliczyc ta temperature i juz..... bo moim zdaniem w pdf do 18b20 takiej informacji nie ma..

Pozdrawiam!!!

szymel
-
-

Re: ¤ Obsługa 2 czujników DS1820 na jednym porcie pod AVR'a

Postautor: szymel » 18 gru 2005, o 15:05

Witam!!!
...

a przy okazji jeszcze jedno pytanie,... czy po instrukcji H44 dla jednego czujnika zamiast czekac na konwersje moge ja wyslac do nastepnegi , i jeszcze nastepnego, a potem pokolei odczytac temperatury????
A po co takie ceregiele :?: Wyślij H44 do wszystkich jednocześnie , a po odczekaniu Tconv kolejno odczytuj.
i po drugie... czy jest ktos kto wie jak w ds18b20 z dwu pierwszych bajtow wyciagnac temperature?????, tylko blagam nie wklejajcie gotoych rozwiazam bo tego jest pelno( wekszosc dla 1820) napiszcie tylko jak wyliczyc ta temperature i juz..... bo moim zdaniem w pdf do 18b20 takiej informacji nie ma..

Pozdrawiam!!!
Ładujesz te dwa bajty do INTEGER i ...
a)dzielisz przez szesnaście i masz wynik z rozdzielczością 1 C
b)mnożysz przez dziesięć i dzielisz przez szesnaście - rozdzielczość 0.1 C
Dla pewności przypomnę: dzielimy algebraicznie

To tyle ;)

Piotrek

PS
Dla rozdzielczości DS-a 12bitów.
Co do informacji o obliczniu temperatury:
Załączniki
MWSnap011.gif
MWSnap011.gif (7.42KiB)Przejrzano 5860 razy

szwajcow
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: szwajcow » 18 gru 2005, o 23:51

Witam!!!

wiec dla pewnosci.... najpierw hcc i do wszystkich h44 potem id i kolejne odczyty ... dobrze zrozumialem????

a po drugie to ta nieszczesna knwersja... dlaczego przez 16??? co zapisane jest w tych bajtach????..

kurcze i jescze jedno....na jednej lini mam zamiar zamontowac 256 termometrow, i nie bedzie to jednostkowa sztuka takiego urzadzenia.... jak najlatwiej przekonac sie ktory termometr jest ktory.... funkcja 1wsearchfirst nie koniecznie znajduje pierwszy na lini a next nie koniecznie pokolei dalej niestety....

czy da sie to zrobic latwiej???? moze ja za bardzo kombinuje:)

Pozdrawiam

szymel
-
-

Postautor: szymel » 19 gru 2005, o 14:56

Witam!!!
wiec dla pewnosci.... najpierw hcc i do wszystkich h44 potem id i kolejne odczyty ... dobrze zrozumialem????
Tak
a po drugie to ta nieszczesna knwersja... dlaczego przez 16??? co zapisane jest w tych bajtach????..
Hmmm ... czyżbyś nie zaglądał do dokumentacji tego termometru :?:
Sposób obliczenia temperatury dla DS18B20 , jest prosty jak ... świński ogon :D i zależy od ustawionej rozdzielczości tzn. 9,10,11 lub 12 bitów.8 najstarszych bitów , to częśc całkowita temperatury , w stopniach Celsiusza , a pozostałe 1,2,3 lub 4 młodsze bity , to część ułamkowa stopnia , czyli mówiąc po ludzku - liczba po przecinku.
kurcze i jescze jedno....na jednej lini mam zamiar zamontowac 256 termometrow, i nie bedzie to jednostkowa sztuka takiego urzadzenia.... jak najlatwiej przekonac sie ktory termometr jest ktory.... funkcja 1wsearchfirst nie koniecznie znajduje pierwszy na lini a next nie koniecznie pokolei dalej niestety....

czy da sie to zrobic latwiej???? moze ja za bardzo kombinuje:)

Pozdrawiam
Prostej odpowiedzi NIE MA , bo być nie może :(
Funkcje przeszukujące magistralę 1wire potrafią tylko stwierdzić ile jest urządzeń i jakie mają ID(numer seryjny) , nic poza tym.Przeszukiwanie magistrali może odbywać sie od najmniejszego ID do największego lub od największego ID do najmniejszego.Bascom przeszukuje w dół(jeśli dobrze pamiętam).To jest coś takiego jak sieć komputerów.Oprogramowanie serwera wykryje nowy komputer , numer jego karty sieciowej , ale "adresu zamieszkania" , nijak nie jest w stanie sie domyślić jeśli nie ma tego w bazie danych.Pozostaje "recznie" zapisać ID np. w eepromie lub podłączać pojedynczo i przyporządkowywać.Przy 256 szt. będzie niezła zabawa dla producenta lub użytkownika :D

Piotrek

szwajcow
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: szwajcow » 19 gru 2005, o 16:28

Witam!!

Bardzo dziekuje za odpowiedz..Przyzam szczerze ze ja nie doczytalem sie tej informacji o bitach w pdf do ds18b20:( teraz jest juz jasne.

I mam nadzieje ostatni raz wroce do szukania id... czy jesli na kablu zamontowanych jest kilka czujnikow to za kazdym razem beda znajdowane z ta sama kolejnoscia??? tzn czy zczytanie pierwzgo moze posluzyc jako klucz do otwarcia odpoiedziej bazy danych czujnikow i wgrania reszty nr w ustalonej wczesniej kolejnosci????

Pozdrawiam

szymel
-
-

Postautor: szymel » 19 gru 2005, o 17:46

Witam!!

Bardzo dziekuje za odpowiedz..Przyzam szczerze ze ja nie doczytalem sie tej informacji o bitach w pdf do ds18b20:( teraz jest juz jasne.

I mam nadzieje ostatni raz wroce do szukania id... czy jesli na kablu zamontowanych jest kilka czujnikow to za kazdym razem beda znajdowane z ta sama kolejnoscia???
Tak
tzn czy zczytanie pierwzgo moze posluzyc jako klucz do otwarcia odpoiedziej bazy danych czujnikow i wgrania reszty nr w ustalonej wczesniej kolejnosci????
Pozdrawiam
Nie bardzo rozumiem - poproszę bardziej "łopatologicznie" :D

Piotrek

trryt
-
-

Postautor: trryt » 19 gru 2005, o 21:27

Co do łatwego poznawania który jest który to możnaby użyć DS1920, one są I-Button więc ich numer seryjny jest na nich poprostu wygrawerowany, a i są tylko i wyłącznie 9 bitowe więc konwersja prostsza. Ale pewnie nie chcesz używać I-Button bo drogie(chyba), więc to tylko taka głupia sugestia.

Wróć do „Projektowanie PCB, programy EDA, CAD, narzędziowe”