Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Pomocy !! Fuse Bits

daxeno
Pomocy !! Fuse Bits

Postautor: daxeno » 11 gru 2005, o 13:53

Witam.
Przez pewien czas programowania w Bascomie dziwiło mnie , iż przy ustawianu timera po obliczeniu na kalkulatorzez z xtalem 16 nie działało poprawnie.
Zaczałem więc bawić się i zauważyłem , że fusebity ustawione są standardowo na wewnętrzny oscylator (1 Mhz) w ATMEGA 32 więc zmieniłem na zewnętrzny ... ale chyba obwód RC ... i przestał działać .... Mma dylemat ... bo nie pamiętam dokładnie który z typow obwodów RC zaznaczyłem w Bascomie. Czy pozostaje mi programowanie równoległe ? A jeśli tak , to chciałbym sie dowiedzieć jak to zrobić. A jeśli nie , to gdzie moge do porcka podłączyć zewnetrzny obwód RC.

Z góry wielkie dzieki !

Awatar użytkownika
małysz
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: małysz » 11 gru 2005, o 14:54

Witam!

W załączniku masz wycinek noty aplikacyjnej tego mikrokontrolera i schemat podłączenia do niego obwodu RC. Resztę znajdziesz w nocie. Jeśli nie masz to znajdziesz ją na "Elenota".
Załączniki
External RC oscillator.JPG

daxeno

Postautor: daxeno » 11 gru 2005, o 16:22

Thx ... a brałeś to z dokumentacji podstawowej , czy pełnej ?
AAA i jak uda mi sie odzyskać komunikacje to jakie fusebity mam ustawić w Bascomie ,żeby ustawić na zewnętrzny rezonator kwarcowy wysokiej częstotliwości do którego mam podczepione dwa kondenstaory. Pytam się tak na zapas , żeby już nie eksperymentować :d

Awatar użytkownika
małysz
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: małysz » 11 gru 2005, o 17:51

Witam!
Wydaje mi sie że jest to pełna dokumentacja. Ma w końcu aż 317 stron.
Poniżej zamieszczam tabelkę opcji ustawienia zegara systemowego.
Załączniki
Clock source.JPG

Wróć do „Projektowanie PCB, programy EDA, CAD, narzędziowe”