Witam!
Mam problem z nadajnikiem RC5 wg schematu z helpa do Bascom 1.11.7.4. Podane są tam dwa schematy: 1) Vcc - 220 ohm - |>| - PB.3 podany w opisie programu i 2) schemat wg rysunku. Zrobiłem prostrzą wersję wg 1) ale nie za bardzo to działa.
Czy aby na pewno wystarczy dioda IR podpięta pod port, czy jednak trzeba sklecić układzik na tranzystorze?
Czy pin portu w powyższych przykładach nie wymaga konfiguracji? A jeśli tak to jakiej, bo w samplu niedopatrzyłem
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięRc5send z helpa Bascom
Moderatorzy:Jacek Bogusz, robertw, k.pawliczak, Moderatorzy
hmm, bit o ile pamietam nei wymaga konfiguracji. podłaczenie diody bezposrednio do portu jest tez dopuszczalne, tylko nie przesadzaj z pradem diody. Ale doczytaj w helpie do którego pinu trzeba doaczyc te diode, bo o ile pamietam to jest któres wyjscie komparatora cyfrowego i na innym pinie nie zadziala.