Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięembedded TCP/IP
Moderatorzy:Jacek Bogusz, robertw, k.pawliczak, Moderatorzy
poszukuje materialow na temat tworzenia protokolu TCP/IP na 8-bitowe procesory. Iteresuja mnie mat. zawierajace teoretyczne podejscie do problemu,takie, ktore pozwoliloby samemu napisac cos takiego. Czy ktos jest w stanie wzkazac mi takowe??(mat. w internecie, ksiazki itp)..za pomoc z gory dziekuje
Witam !!!
Owszem mozna napisac, jednak jest to duzo pracy. Pozatym warto zadbac o stworzenie wielozadaniowosci. Osobiscie jakis czas temu zaczolem pisac stos TCP/IP na 8051 potem zmienilem na AVR-y.
Nie jest to jakies tam cudo jednak mam to co potrzebowalem (WWW z prosta implementacja CGI,FTP,DHCP,SMTP,POP3).
Zajelo mi to okolo roku pracy (w wolnych chwilach). Osobiscie proponuje np. kupno jakiegos zestawu (np. robi je polska firma o nazwie cos na P ... propox czy jakos tak). Zestawy moim zdaniem maja atrakcyjna cene i duze walory edukacyjne. Jesli sie komus nawet niepodoba oryginalnie dolaczone oprogramowanie, ma sie gotowa baze elektroniczna i spokojnie mozna zaczac pisac wlasny stos TCP/IP
Pozdrawiam
Tomek
Owszem mozna napisac, jednak jest to duzo pracy. Pozatym warto zadbac o stworzenie wielozadaniowosci. Osobiscie jakis czas temu zaczolem pisac stos TCP/IP na 8051 potem zmienilem na AVR-y.
Nie jest to jakies tam cudo jednak mam to co potrzebowalem (WWW z prosta implementacja CGI,FTP,DHCP,SMTP,POP3).
Zajelo mi to okolo roku pracy (w wolnych chwilach). Osobiscie proponuje np. kupno jakiegos zestawu (np. robi je polska firma o nazwie cos na P ... propox czy jakos tak). Zestawy moim zdaniem maja atrakcyjna cene i duze walory edukacyjne. Jesli sie komus nawet niepodoba oryginalnie dolaczone oprogramowanie, ma sie gotowa baze elektroniczna i spokojnie mozna zaczac pisac wlasny stos TCP/IP
Pozdrawiam
Tomek
(do Tomka) Chodzi o to ze mam zamiar zabrac sie za ten temat w ramach pracy dyplomowej, wiec gotowe rozwiazania zaczej mnie nie zadowalaja..jezeli bylbys tak mily to wskaz mi mat. ktore ulatwia podejscie do problemu, tu na forum lub lepiej na priva: darpat@wp.pl
Jednak da sie napisać A zdobyć można nie koniecznie za wielkie pieniądze : http://www.opentcp.org/Stos TCP/IP kosztuje grube tysiące dolarów i nie wiem czy da się to napisać samemu. Zwłaszcza na 8-bitowy mikrokontroler. Jest sporo gotowych rozwiązań np. firma e-Device.
Re: embedded TCP/IP
Polecam dokument ze strony atmela: AVR460: Embedded Web Serverposzukuje materialow na temat tworzenia protokolu TCP/IP na 8-bitowe procesory. Iteresuja mnie mat. zawierajace teoretyczne podejscie do problemu,takie, ktore pozwoliloby samemu napisac cos takiego. Czy ktos jest w stanie wzkazac mi takowe??(mat. w internecie, ksiazki itp)..za pomoc z gory dziekuje
dostępny w dziale Products/AVR/App Notes.
Wymieniony dokument był na którejś z płyt EP w okolicach lata 2002.
Warto również zajrzeć na stronę: www.propox.com
pzdr
mk
Na poczatek, jak policil MickM radze zajzec do RFC - jest to podstawa zanim zaczniesz skrobac kod. RFC 791 793 790 itp.. polecam rowniez zapoznanie sie z projektem uIP, jest to projekt open source wiec bardzo pomocny. Radze takze zapoznac sie z podstawami RTOS...
Sam mialem okazje pisac stos TCP/IP dla 8051, mini server www. Na poczatek radze uzyc protokolu SLIP jak warstwe lacza danych...
Pozdrawiam,
Dave
Sam mialem okazje pisac stos TCP/IP dla 8051, mini server www. Na poczatek radze uzyc protokolu SLIP jak warstwe lacza danych...
Pozdrawiam,
Dave
Czy bylbys tak zyczliwy i odezwal sie do mnie na priva (darpat@wp.pl) i oswiecil mnie w kilku sprawach...
Czekam z niecierpliwoscia....
Czekam z niecierpliwoscia....