Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Bascon AVR i asembler

Zbych-
-
-
Bascon AVR i asembler

Postautor: Zbych- » 14 paź 2005, o 09:04

Mam taki problem, który jest prosty dla doświadczonych programistów do których niestety ja się nie zaliczam.
Mam w Bascomie zadeklarowane zmienne np.:
dim an1 as byte
dim an2 as byte
i potem chcę w proceduże obsługi przerwania użyć asemblera w ten sposób że przy wejściu do procedury przepisuję wartości z tych zmiennych do rejestrów a przed opuszczenien przerwania robię sytuację odwrotną z rejestrów przepisuję wartości do tych zmiennych. Pytanie jest jak to zrobić?

szymel
-
-

Postautor: szymel » 14 paź 2005, o 13:14

Dla przykładu:

Kod: Zaznacz cały

Dim An1 As Byte , An2 As Byte An1 = 5 An2 = 10 $asm '... 'poniżej nadanie aliasów rejestrom .def Reg_an1 = R16 .def Reg_an2 = R17 'teraz zamiast nazw rejesrtów , możemy używać ich aliasów push reg_an1 'zachowaj rejestr r16 push reg_an2 'zachowaj rejestr r17 lds reg_an1,{an1} lds reg_an2,{an2} inc reg_an1 'zwiększ R16 o 1 dec reg_an2 'zmniejsz R17 o 1 sts {an1},reg_an1 'zapamiętaj nową wartość w zmiennej sts {an2},reg_an2 'j/w pop reg_an2 'odtwórz rejestr pop reg_an1 'j/w '... $end Asm 'teraz zmienna an1=6 , a an2 =9
To by było na tyle :D

Piotrek

Zbych-
-
-

Postautor: Zbych- » 14 paź 2005, o 13:35

Dzięki za szybką odpowiedz. Właśnie o to mi chodziło.

Wróć do „Projektowanie PCB, programy EDA, CAD, narzędziowe”