Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięZL2 AVR i DS1820 pomocy
Moderatorzy:Jacek Bogusz, robertw, k.pawliczak, Moderatorzy
ucze sie ostatnio bascoma z ksiazki marcina wiazania programowanie mikrokontrolerow w jezyku bascom. kupilem do tego nawet plytke ZL2 AVR na ATMEGA8 probowalem. wszystko szlo gladko dopoki nie podłączylem DS1820 do ATMEGA8 uruchomilem program 8.29 z tej ksiazki. I WIELKIE NIC. program nie chce czytac temperatury. probowalem z innymi programami z netu i tez nie widza układu. mialem dwa ds18b20 i tez bez rezultatu. program zawsze wypisuje BRAK UKLADU. probowalem z innymi rezystorami podciagajacymi do 4,7k jak jest w notach ds1820. jesli ktos podlaczal ds1820 pod ATMEGA8 i mu dzialalo to napiszcie lub jak macie jakis pomysl co moze nie dzialac bo ja jestem w kropce
Czujniki DS1820 i DS18B20 trochę się różnią (rozdzielczość i częściowo sposób zasilania), ale wykrywanie powinno się odbywać bez problemu. Ja osobiście stosowałem te czujniki z różnymi procesorami zarówno AVR jak i '51 i nigdy nie miałem problemu. Fakt, że oprogramowanie tworzę w asemblerze lub C.
Myślę, że problem jest sprzętowy. Sprawdź sposób podłączenia czujnika.
Myślę, że problem jest sprzętowy. Sprawdź sposób podłączenia czujnika.
wczoraj testowalem plytke i faktycznie jest problem z rezonatorem kwarcowym. sprawdzalem na oscyloskopie i brak reakcji. nie wiem czy to mozliwe aby przy braaku wzbudzenia kwarcu dzialaly mi inne programy. co prawda mialem problem z dokladnym odmierzaniem czasu. a skoro w 1wire czas jest istotny to czy mozliwe jest to ze układ ds1820 nie chce odpowiedziec na 1wreset z powodu blednego taktowania bo zawsze zwraca mi blad err=1?
Wygląda na to, że procesor pracuje z wewnętrznym oscylatorem na domyślnej wartości 1MHz. Nie zmieniaj niczego, tylko ustaw w kompilatorze taką wartość częstotliwości procesora. Jeśli chcesz korzystać z zewnętrznego kwarcu musisz poprzestawiać "fuse bit'y". Dokładny opis w dokumentacji procesora lub poszukaj na tym lub na innych forum.
PS.
Ale uważaj, wystarczy w google wpisać "fuse bit atmega8" aby zobaczyć jak wielu ludzi na całym świecie ma z tym ogromne problemy.
PS.
Ale uważaj, wystarczy w google wpisać "fuse bit atmega8" aby zobaczyć jak wielu ludzi na całym świecie ma z tym ogromne problemy.