Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Problem z ATMEGA 16 i LCD

marcusp
-
-
Problem z ATMEGA 16 i LCD

Postautor: marcusp » 8 cze 2005, o 14:43

Witam

Mam następujący problem:
Do ATmega 16 podłączam wyświetlacz LCD 4x20 znaków w trybie pin (bo nie da się inaczej), magistrala 4-bit, kwarc 4 MHz i nic nie wyświetla.
program jest bardzo prosty:

cls
lcd "Jakis napis"
do
loop

wyświetlacz podpięty standardowo - EN - PB.3, RS - PB.2, DB7 - PB.7, DB6 - PB.6, DB5 - PB.5, DB4 - PB.4 .
Program działa (bo co ma nie działać...), zrobiłem miganie jakiejś diody, przerwania, wszystko działa OK - oprócz wyświetlacza. W tą samą płytę uruchomieniową (EVB-503 + adaptery do procesorów) wkłądam ATMega 128 i wszystko jest w porządku - wyświetlacz działa tak w trybie PIN jak i w trybie BUS. Zmieniałem ustawienia stosu i nic... Może ktoś spotkał się z podobnym problemem?

Pozdrawiam

Marek

Awatar użytkownika
małysz
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: małysz » 8 cze 2005, o 20:51

Witam!
Czy w bascomie nie trzeba jeszcze przypadkiem podawać jaki jest rodzaj wyświetlacza?

harriet
-
-

Postautor: harriet » 13 cze 2005, o 17:50

Cześć
A przypadkiem na tych pinach portuB mega16 nie ma JTAGA?? Zobacz we fusebitach i wyłącz JTAGA - miałem podobny problem i to pomogło.

Pozdrawiam
Łukasz

marcusp
-
-

Postautor: marcusp » 13 cze 2005, o 18:26

Dzieki za pomoc. Wlasnie jakis czas temu dokladnie na to wpadlem. JTAG jest na porcie C, przelaczylem wyswietlacz na port C, wylaczylem jtaga i dziala. Musze jeszcze doczytac w dokumentacji co trzeba wylaczyc na porcie B...

Marek

Wróć do „Projektowanie PCB, programy EDA, CAD, narzędziowe”