Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Karty telefoniczne w bascomie

harriet
-
-
Karty telefoniczne w bascomie

Postautor: harriet » 23 maja 2005, o 08:33

CZE..
Przeczytałem art w edw zamek na karty telefoniczne i chciałbym zrobić podobny ale bascom nie chce mi odczytać karty. Do artykułu jest program w c - łatwy więc przerobiłem go na bascoma i NIC karta nie dycha. Proszę o pomoc może ktoś z was coś takiego robił.

Pozdrawiam
Łukasz

Awatar użytkownika
amok67
-
-

Postautor: amok67 » 23 maja 2005, o 19:09

Poszukaj na stronie mcselec, w aplikacjach było coś napisanego przez nimca.

[ Dodano: 23-05-2005, 20:11 ]
A możesz opublikować tą Twoją przeróbkę?

harriet
-
-

Postautor: harriet » 24 maja 2005, o 13:27

Znalazłem o wiele prostrzy sposób odczytu kart na niemieckiej stronie. Nie trzeba odpytywać kart i czekać na słowo 16bit tylko odczytuje się unikatowy numer seryjny karty który może posłużyć do autoryzacji.

Dzisiaj zabioe go do domu i wieczorem zrobię testy a jutro napisze czy działa.

Program jest bascomie AVR i jest banalnie prosty więc powinien działać.

Dla zainteresowanych program jest w załączniku.
Pozdrawiam
Łukasz

[ Dodano: 25-05-2005, 08:43 ]
Cześć dziala mi odczyt numeru seryjnego karty chip po kilku eksperymentach gdyż znalazłem że w tym programie I/O karty jest na pin7-podciągnięte do + a w edw na pin6 nie podciągnięte. W dokumentacji na sieci znalazłem że I/O ma byc pin7 ale nie czytał mi karty czy podciągałem czy nie i dopiero podłączyłem jak w edw do pin6 ale podciągnołem przez 3.3k do plus i karta sie czyta.

Ten program co posłałem przerobiłem jest prościutki jak drut jak ktoś potrzebuje to go wkleję a nawet z pamieci napisze bo to 6 linijek.

Pozdrawiam Łukasz
Załączniki
cardlock.zip
(42.74KiB)Pobrany 371 razy

Wróć do „Projektowanie PCB, programy EDA, CAD, narzędziowe”