Witam serdecznie,
Chcialem zapytac bardziej doswiadczonych konstruktorow o maksymalna czestotliwosc probkowania sygnalu analogowego za pomoca przetwornikow A/C wbudowanych w strukture ATmega (Atmega 128). Zasadniczo chodzi mi zarowno o mozliwosci sprzetowe jak i szybkosc obslugi z poziomu bascom'u.
Moze ktos ma jakies doswiadczenia i sprawdzone informacje w tej dziedzinie, moje potrzeby zwiazane sa z probkowaniem sygnalu 50Hz i podejmowaniu pewnych "decyzji" w oparciu o takowe pomiary przy zalozeniu probkowania okolo 10 razy w polokresie (co daje okolo 1kHz).
Czy ATmega128 (lub inna) pociagnie wykonywanie pomiarow i jakiegos prostego programu w takim tempie (okolo 1ms na petle)?
z gory dziekuje.
pozdrawiam
TymancjO
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięSzybkosc dzialania przetwornikow A/C i ich obslugi.
Moderatorzy:Jacek Bogusz, robertw, k.pawliczak, Moderatorzy
Re: Szybkosc dzialania przetwornikow A/C i ich obslugi.
Sugeruje poczytanie pdf'a Atmegi... maksymalna czestotliwosc probkowania sygnalu analogowego za pomoca przetwornikow A/C wbudowanych w strukture ATmega (Atmega 128). Zasadniczo chodzi mi zarowno o mozliwosci sprzetowe jak i
To tylko wycinki, i radzilbym poczytac calosc by uniknac ew. niescislosci powyzszego.• 13 - 260 μs Conversion Time
...
The ADC module contains a prescaler, which generates an acceptable ADC clock frequency
from any CPU frequency above 100 kHz.
...
A normal conversion takes 13 ADC clock cycles. The first conversion after the ADC is
switched on (ADEN in ADCSRA is set) takes 25 ADC clock cycles in order to initialize
the analog circuitry.