Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięPodłączenie NVRAM(ds1230) do ATMEGA16.
Moderatorzy:Jacek Bogusz, robertw, k.pawliczak, Moderatorzy
Witam.
Czy ktoś może mi pomóc w wyjaśnieniu następujących kwestii(w miarę przystępnie,bo jestem ciemny...
1.W jaki sposób podłączyć ds1230 do atmega,a przede wszystkim:
2.jak wyglądają procedury zapisu/odczytu z ramu?(bascom)
3.gdzie mogę przystępnie poczytać o sposobach komunikacji z ramami?
Z góry dzięki.
Czy ktoś może mi pomóc w wyjaśnieniu następujących kwestii(w miarę przystępnie,bo jestem ciemny...
1.W jaki sposób podłączyć ds1230 do atmega,a przede wszystkim:
2.jak wyglądają procedury zapisu/odczytu z ramu?(bascom)
3.gdzie mogę przystępnie poczytać o sposobach komunikacji z ramami?
Z góry dzięki.
Pewnie normalnych jezykow (C, ASM)A czego używasz? I jakbyś to napisał w tym czego używasz? (tzn.procedurę odczytu?)
A to jak wygladaja to jeszcze zalezy w jaki sposob ta pamiec do uC podlaczysz. Ogolnie zasada jest prosta:
1 ) dostarczyc (i utrzymac) na linie A0-Ax adres
2 ) ustawic w odpowiednie stany linie CE, WE, OE (ew. CE2 jak jest)
3 ) odczytac dane z portu odpowiedzialnego za dane
4 ) posprzatac po sobie
(jak chcesz zapisac to odwroc pkt 2 i 3 z odpowiednia zmiana kierunku danych)
Aaa... i wypadalo by sprawdzic czy pamiec sie "wyrobi" z operacja (czy nie sprzatasz za szybko ).
Wiadomo ze w wiekszosci przypadkow trzeba cos zakombinowac by zaoszczedzic linii, gdyz w bezposrednim (ale i najszybszym wydaniu) zajmie Ci (ta konkretna pamiec) min. 25 linii (o ile bedzie tylko 1 taka kostka i CE ustwisz na stale), a to troche duuuzo.
Znaczy: zeby nie zmienial sie jak w kalejdoskopie. Przynajmniej w czasie danego cyklu odczytu (i az do jego konca, czyli sprzatania). To samo tyczy sie danych wejsciowych w przypadku zapisu.co to znaczy "utrzymać adres"? i w jaki sposób?
Inaczej mowiac, ma byc wiadome ze adres 0007b3h *) to jest dokladnie tyle, a nie cos innego.
*) for example.
Pierwsza sprawa nie podales wogole jak podlaczyles swaja pamiec do procka i w jaki sposob nia chcesz sterowac. Mam dla Ciebie propozycje bys sie zainteresowal tym ukladem (Tester ukladow cyfrowych w miniprojektach)
To jest uklad podlaczany do komputera przez LPT Mozesz go traktowac ze jest polaczony przez 8 bitowa szyne danych i sterowanie przez odwolanie do adresu H378 i 2 bitowa szyna strujaca (zrobiona na strobe i select)jesli polaczysz ze soba jego wyjscie z wejsciem (JP1 i JP2) i uruchomisz program testujacy. To przy okazji zobaczysz jak sie ustawia i odczytuje i jak sie generuje uklad zegara by zatrzask zadzialal przy dodatnim zboczu. Zamieszczony program w basicu powienien Ci wskazac droge. Program ma maly blad bo niema na koncu petli next ale mysle ze sobie z tym bez problemu poradzisz
To jest uklad podlaczany do komputera przez LPT Mozesz go traktowac ze jest polaczony przez 8 bitowa szyne danych i sterowanie przez odwolanie do adresu H378 i 2 bitowa szyna strujaca (zrobiona na strobe i select)jesli polaczysz ze soba jego wyjscie z wejsciem (JP1 i JP2) i uruchomisz program testujacy. To przy okazji zobaczysz jak sie ustawia i odczytuje i jak sie generuje uklad zegara by zatrzask zadzialal przy dodatnim zboczu. Zamieszczony program w basicu powienien Ci wskazac droge. Program ma maly blad bo niema na koncu petli next ale mysle ze sobie z tym bez problemu poradzisz
Ostatnio zmieniony 23 maja 2005, o 18:37 przez ACeK, łącznie zmieniany 1 raz.
ok.to jeszcze kilka małych pytań,jeżeli można...
1.jak to będzie w C ?
2.a jak w asm ?
3.jak najszybciej (najlepiej ?) poznać asembler?
4.jak najszybciej (najlepiej ?) poznać c?
5. i czy C czy asm?
6.jaki kompilator do c? bo asembler to chyba tylko AVR Studio Atmela, prawda?
w czym kompilujecie?
Stop,ale się rozpędziłem...
Pozdrawiam i sorry że jestem upierdliwy...
[ Dodano: 23-05-2005, 19:38 ]
Chcę podłączyć DS'a bezpośrednio do Atmega16,(taki mam),
portów wystarczy,mogę jeszcze dodać wyświetlacz żeby móc
podglądać RAM bez potrzeby wysyłki na RS232(miałem taki plan).
1.jak to będzie w C ?
2.a jak w asm ?
3.jak najszybciej (najlepiej ?) poznać asembler?
4.jak najszybciej (najlepiej ?) poznać c?
5. i czy C czy asm?
6.jaki kompilator do c? bo asembler to chyba tylko AVR Studio Atmela, prawda?
w czym kompilujecie?
Stop,ale się rozpędziłem...
Pozdrawiam i sorry że jestem upierdliwy...
[ Dodano: 23-05-2005, 19:38 ]
Chcę podłączyć DS'a bezpośrednio do Atmega16,(taki mam),
portów wystarczy,mogę jeszcze dodać wyświetlacz żeby móc
podglądać RAM bez potrzeby wysyłki na RS232(miałem taki plan).