Witam!
Mam pytanie do praktyków w zakresie fusebits dla ATmega16. Chcę zmienić w mojej M16 taktowanie na zewnętrzny kwarc 16Mhz. Z dokumentacji wykumałem, że należy ustawić fusebit A987 na wartość 1111 oraz w tabeli Fusebits High - fusebitH na wartość 0. Dla pewności kieruję pytanie do tych Kolegów, którzy już to robili: czy dobrze zrozumiałem dokumentację ???!!!
Pozdrawiam zygmik
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięWróżenie z fusów M16
Moderatorzy:Jacek Bogusz, robertw, k.pawliczak, Moderatorzy
TAK - dobrze zrozumiales Dla ścisłości tzw. fusebitH czyli CKOPT określa tryb pracy generatora taktującego. Gdy zaprogramowany (czyli 0) wyjscie oscylatora daje wieksza amplitude napiecia ale zwieksza pobor mocy przez uklad. Gdy uklad ma pracowac w srodowisku z znacznymi zakłóceniami lepiej go zaprogramowac ale normalnie nie jest to konieczne. Mega16 smiga na kwarcu 16MHz i bez zprogramowanego CKOPT .
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
Wróżenie z fusów M16
Witam!
WIELKIE DZIĘKI TOMKU !!! Sprawdziłem i zadziałało, mega16 śmiga na 16 Mhz.
Serdecznie pozdrawiam
zygmik@tcz.pl
WIELKIE DZIĘKI TOMKU !!! Sprawdziłem i zadziałało, mega16 śmiga na 16 Mhz.
Serdecznie pozdrawiam
zygmik@tcz.pl