Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

lcd + klawiatura = problem

garth
-
-
Kontaktowanie:
lcd + klawiatura = problem

Postautor: garth » 15 kwie 2005, o 13:26

Witam

Napisalem prosty programik w bascomie (avr atmega 32) mam podlaczony lcd i klawiature matrycowa 4x4. Problem w tym ze jak mam w petli loop getkbd to po chwili (okolo 2-3 sekund no moze 5 ) z wyswietlacza znikaja wprowadzone informacje , zapalaja sie wszystkie piksele w nim, po opuszczeniu tej petli i daniu cls wraca do normy .. teraz pytanie jak zrobic zeby podczas oczekiwania na klawisz nie zmienial sie tekst na wyswietlaczu(tak sie dzieje na symulatorze) a po wgraniu do kostki zatrzymuje sie na petli i stoi na nic nie reagujac (klawiatura sprawna , polaczenia tez)?? ponizej kod progamu:

$regfile = "m32def.dat"
$crystal = 8000000
Config Lcd = 16 * 2
Config Lcdpin = Pin , Db4 = Porta.3 , Db5 = Porta.2 , Db6 = Porta.1 , Db7 = Porta.0 , E = Porta.4 , Rs = Porta.5
Config Portc = Output
Config Kbd = Porta , Debounce = 20 . Delay = 100

Portc = &B11111111
Dim B As Byte
Cls
Cursor Off
Lcd "nacisnij klawisz"

Do
B = Getkbd()
Loop Until B < 16

Home
Do

Cls
Cursor Off
Lcd "numer knefla"
Lowerline
Lcd B
Home Upper
Wait 1

Loop
End

szymel
-
-

Postautor: szymel » 15 kwie 2005, o 18:42

Skoro LCD i "knefle" podpiąłeś pod ten sam port , to co się dziwisz.
Czy napewno KBD masz na PORTA :?:

Piotrek

garth
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: garth » 15 kwie 2005, o 18:52

taaaaaaa , jak widac mam zacmienie umyslowe .. of course kbd mam na porcie b a nie na a, heh szkoda gadac , mozna mnie zjechac za to :) dzieki

Wróć do „Projektowanie PCB, programy EDA, CAD, narzędziowe”