Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Bascom + 4051 + matryca led

Jaculka
-
-
Bascom + 4051 + matryca led

Postautor: Jaculka » 1 cze 2004, o 17:35

Witam,
zrobilem sobie matryce led z kilku segmentow 5x7 LED i mam maly problemik z wysterowaniem tego.
Do wysterowania kolumn i rzedow wykorzystalem uklad 4094 (wejscie szeregowe wyjscie rownolegle).
Problem tkwi w tym ze:
wszystkie znaki mam zapisane w postaci zero-jedynkowej tj. pokoleji wpisuje stan poszczegolnych diod. czyli jesli w pierwszej kolumnie maja się palic wszystkie diody to mam same jedynki itd.
I stan poszczegolnej diodki 'wyciagam' za pomaca funkcji mid();
I jesli ma się palic jakas dioda to ustawiam jakis port ( set'em) na 1 a jesli nie to na 0.
Problem w tym ze to za dlug trwa.
Jak mozna inaczej (szybciej) to zrobic ?
Zeby mozna bylo jakos szybciej wyslac cos przez port, nie korzystajac ani z funkcji mid ani z set'a, ktore dzialaja wolno

Uzywam procka 4051 i programuje w Bascom'ie.
Za wszelkie sugestie wielkie dzieki :-)

GasM
-
-

Postautor: GasM » 2 cze 2004, o 10:07

nie mam dostępu do dokumentacji w tej chwili i nie wiem co to za scalak 4094.
Ja bym zrobił na multiplekserze piony a poziomy dołączył do procka. po za tym zdefiniował bym już na stałe w jaki sposób ma mi wyświetlać daną litere, jeżeli wyciąganie z bajtu i wyświetlanie jest zbyt wolne i jeżeli mają to być litery a nie obrazki dynamiczne.
po za tym spróbuj większą część odpowiedzialną za wyświetlanie wykonać w ASM może to przyspieszy prace.

Awatar użytkownika
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Avatar » 4 cze 2004, o 13:41

A ja proponuje wykorzystac rejestr 74xx164 do zapalania kolumn, oczywiscie przez jakies tranzystorki, a wiersze prosto z portu przez ULN2803 lub podobny. Dane wczytywac np. w taki sposob(tylko nie wiem czy to jest poprawnie napisane bo nie mam zadnego programiku z przykladem) w kazdym badz razie to idzie jakos tak:

dim stan_portu as byte

RESTORE dane_do_wyswietlenia
stan_portu=lookup(dane_do_wyswietlenia,NR_WYSWIETLANEJ_KOMBINACJI)
PORT.X=stan_portu

i to wszystko w jakiejs petli. Jesli chcesz wiedziec cos wiecej to zerknij do EDW i tam w jednej z Mikroprocesorowej oslej laczki bylo takie wyswietlanie opisane(na wyswietlacz 7segmentowy ale idea jest ta sama)
Zobacz rowniez ktorys numer EDW z tego roku, w ktoryms z nich byl opisany "Wieczny kalendarz" autorstwa Marcina Wiązani, tam rowniez sa wykorzystane rejestry 74xx164.

Troszke to przydlugawe, ale mam nadzieje, ze pomoglem szanownemu koledze :-)

pozdrowienia dla grupowiczow.

Marq
-
-

Postautor: Marq » 31 mar 2005, o 09:09

Ja proponuję użyć układu MAX6953 (2-Wire Interfaced, 2.7V to 5.5V, 4-Digit 5 x 7 Matrix LED Display Driver). Opis sterowani nim jest w EP, a i pdf producenta zawiera dokladne informacje jak to polaczyc i jak tym sterowac.

Wróć do „Projektowanie PCB, programy EDA, CAD, narzędziowe”