Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięConfig Pind.5 = Co gdy podlaczony tranzystor?
Moderatorzy:Jacek Bogusz, robertw, k.pawliczak, Moderatorzy
Prosze mi powiedziec, bo sam sie ciagle placze i znowu nie wiem: w momencie, gdy mam podlaczony do '2313 tranzystor BC516 (PNP), do bazy sa podlaczone dwa rezystory 3.3k: jeden do plusa zasilania, drugi do masy ukladu, to pin ten jest wejsciem czy wyjsciem? Dla przycisku wiadomo: wejscie, ale dla tranzystora? Niby nic takiego, bo gdy ustawie pin jako wejscie lub wyjscie to i tak dziala, ale pewnie zle to sie odbija na procesorku.
Re: Config Pind.5 = Co gdy podlaczony tranzystor?
Hmmm....
Która elektroda tranzystora , podłączona jest do pinu
Jak to jest baza , to pin jako wyjście i daj jakiś rezystor w szereg np. 4k7.
Piotrek
Piotrek
Re: Config Pind.5 = Co gdy podlaczony tranzystor?
Jest to baza. A po co ten rezystor? w Elektronice dla wszystkich brak takowego w tym ukladzie do Mikroprocesorowej oslej laczki.Hmmm....
Piotrek
Config Pind.5=Output. Rezystor ograniczający prąd wy procka (max.20mA) szeregowo między Pind.5 a Bazą. Między Bazą, a +5V rezystor wyłączający tranzystor. Reset Pind.5 włącza tranzystor, a Set Pind.5 wyłącza. Normalnie - po Resecie, włączeniu zasilania, Pind.5 będzie ustawiony, tranzystor nie przewodzi.