Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Bascom i Menu na LCD

iNTELL
-
-
Kontaktowanie:
Bascom i Menu na LCD

Postautor: iNTELL » 12 gru 2004, o 12:04

Witam, czy ma ktoś jakis pomysł na stworzenie Menu w bascomie, tak aby na lcd można było coś w nim wybierać ?? Za każdym razem jak myśle jakby to zrobić to wychodzi mi taki duży kod że menu zajmie połowe pamięci procesora :)

Awatar użytkownika
Press
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Press » 12 gru 2004, o 13:33

No niestety, ale menu w Bascomie połaczone z obsługą wyświetlacza LCD jest pamięciożerne i na to chyba nie ma sposobu :)
Ale w ATmega32 można zmieścić fajne menu i trochę kodu urzytecznego - wiem z doświadczenia :)

iNTELL
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: iNTELL » 12 gru 2004, o 13:38

Ja chcę zrobic pewne urzadzenie na atmega 128 ;) Masz moze kawalek kodu z menu ?? Zobaczylbym jak sobie to wymysliles :)

sablik
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: sablik » 14 gru 2004, o 10:28

Jeśli używasz M128 to polecam jeszcze użyć wyświetlacza graficznego, z boku dajesz cztery przyciski i w zależności od tego co naciśniesz to możesz sobie podświetlać inny napis obok przycisku i przycisk ma inną funkcję: (to jest pseudo kod)

Kod: Zaznacz cały

if p1=0 then waitms 100 // zwłoka aby nie przeskakiwały ekrany zbyt szybko if p1=0 then incr flaga end if ------ if flaga=1 then if p2=1 then wyswietla menu główne if flaga=2 then if p2=1 then wyswietla ustawienia czasu // itd
teraz możesz prosto wykorzystać po kilka funkcji dla jednego przycisku
dodatkowo jeżeli na kraju wyświetlacza , lub w ostatniej linijce zrobisz opis dla tych przycisków to te opisy zmieniają się z naciśnieciem p1 i zmieniają się funkcje tych przycisków.
Nie zapomnij że obsługa przycisków nie może zająć całego czasu procesora , musi się wykonywać ta aby przynajmniej 90 % czasu było wolne dla ważniejszych zadań
pozdrAS

Wróć do „Projektowanie PCB, programy EDA, CAD, narzędziowe”