Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Foratowanie wyswietlanych zmiennych na LCD

Marq
-
-
Foratowanie wyswietlanych zmiennych na LCD

Postautor: Marq » 20 paź 2004, o 12:59

Nie wiem czy tytul postu jest trafny, ale mam taki problem:
Wyswietalm dane w kolumnach na lcd 20*4 za pomoca locate x, y. Wszystko jest ok jesli wyswietlana zmienna jest tego samego rzedu wielkosci powiedzmy niech to bedzie 991 zmnieniajace sie do 999. Wtedy jedno nadpisuje sie na poprzednim. Jesli ta dana na chwile wyskoczy mi do 1000 to na lcd mam 1000, gdy wroci do 3 cyfrowego formatu np 995 to na lcd mam 9950. Nie wiem co z tym zrobic, takich zmiennych mam kilka, odstep miedzy nimi to jedna spacja, tak wiec dodanie spacji na koncu nie jest mozliwe bo wychodza krzaki. Polenie CLS tez nie jest zbyt trafione bo wyswietlacz migocze.

Czy ktos z forowiczow jakos rozwiazal ten problem lub ma jakis pomysl.

bacom avr, at90s8535, lcd 20*4

rejestr007
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: rejestr007 » 20 paź 2004, o 13:41

Witam!
W procedurze wyświetlania daj warunek, iż jeśli wyświetlane są tylko trzy cyfry przed nimi jest wstawiana spacja, jeśli cztery, spacja jest pomijana. Można to jeszcze zmodyfikować i po wpisaniu spacji kursor cofnąć o jeden wtedy zmienna z trzema cyframi rozpocznie się wpisywać dokładnie w tym samym miejscu co i cztero znakowa. Taką metodę zastosowałem w programie termometru. Listing w C znajdziesz na mojej stronie

http://republika.pl/rejestr

Pozdrawiam :)

Awatar użytkownika
Maybe
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Maybe » 21 paź 2004, o 23:45

Mam jeszcze taki pomysł, aby komunikaty wyświetlać na stałych pozycjach (bez zmiany współrzędnych) i czyścić miejsce na komunikat przed jego wyświetleniem. Z dodaniem spacji przed czy po również nie będzie wówczas kłopotu. Podoba mi się też rozwiązanie przedmówcy z pomiarem długości cyfry. Jak 3-cyfry, to ze spacją, jak 4, to bez. Spokojnie można to zrobić.

Maybe

Marq
-
-

Postautor: Marq » 23 paź 2004, o 07:27

Przy porownywaniu <= > zminnych typu string, a takie wlasnie porownuje, program robi dziwne rzeczy. On nie porownuje chyba wartosci liczbowej tej zmienej tylko wartosc liczbowa znakow w tej zmiennej - mam racje??
Czyszczenie miejsca pod wynik powoduje migotanie, ale jesli zrobic for i ustawic czyszczenie raz na kilkaset wyswietlen nie powinno byc zle.
Dzieki za pomoc :)

Luki
-
-

Postautor: Luki » 23 paź 2004, o 20:40

Ludzie
Najpierw zamieniasz zmienną na tekst - komenda STR
potem idzie taka komenda jak FORMAT, i po problemie. Poczytaj w helpie bascoma

Wróć do „Projektowanie PCB, programy EDA, CAD, narzędziowe”