Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

BootLoadey w AVR

SimKom
-
-
BootLoadey w AVR

Postautor: SimKom » 8 paź 2004, o 13:00

Witam.

Moze bysmy troszke podyskutowali o bootloaderach w AVR :o

Rozumiem ze jest to cos w stylu oddzielnej aplikacji ladowanej w okreslony obszar pamieci ROM ktora jest zarezerwowana wlasnie dla BootLoadera. Jesli sie myle prosze o korekte :mrgreen:

Mam w zwiazku z tym zagadnieniem pare pytan.

1) Jesli wszystko sie zgadza to mam pytanie czy da sie napisac BootLoadera do ( powiedzmy ) ATMEGA32 zeby mozliwe bylo programowanie po RS. Osobiscie mysle ze sie nie da :no:

2) Czt BootLoader musi byc zaladowany przez zlacze szeregowe czy tez jest mozliwosc przeslania go po RS.

3)Czy aby go uruchomic trzeba ustawiac FUSE bity ?? Chodzi mi glownie o zaladowanie Bootloadera i wykoananie okreslonej operacji na jaka on pozwala. Po resecie procka , chcialbym aby powrocil on do normalnego trybu pracy.

4) A moze trzena zaladowac Bootloadera juz przy programowaniu ??

Pozdrawiam
SimKom

bat42
-
-

Postautor: bat42 » 8 paź 2004, o 16:16

Cześć, w skrócie zatem :

ad. 1 - da się, albo inaczej, dlaczego uważasz że nie ?
ad. 2 - bootloader musi być zaprogramowany dowlolną metodą, ale zazwyczaj stosuję
się ładowanie bootloadera przez ISP.
ad. 3 - tak, aby zadziałał musi być ustawiony BOOTRST na 0, i odpowiednio
bity BOOTSZx
ad. 4 - nie wiem czy dobrze Cię rozumiem, ale najpierw programuje sie bootloader
później za jego pomocą loader wysyła przez interfejs ( zazwyczaj szeregowy )
do procesora aplikację, i po jej poprawnym załadowaniu bootloader ją uruchamia.

Pasuje ?
:wink:

McKEE
-
-

Postautor: McKEE » 9 paź 2004, o 08:00

Kolega Bat42 juz odpowiedzial na pytania, ja chcialem tylko wskazac strone programu ktorego uzywam do ladowania kodu w moim sprzecie, sprzet dziala na prockach Atmega128
kod laduje sie automatycznie po podlaczeniu do Rs232 i resecie procka , zajmuje to kilka sekund. Bootloder byl zaladowany do procka wczesniej normalnym programatorem ISP
obsluga ATMega8,16,32,64,128,8515,8535,162,169 , http://www.microsyl.com/megaload/megaload.html

SimKom
-
-

Postautor: SimKom » 10 paź 2004, o 20:48

Dziękuje bardzo koledzy za pomoc ! :564:

[ Dodano: 22-10-2004, 00:14 ]
qrcze wszystko ladnie pieknie z tym Mega load ale gdy zresetuje procka , program wykrywa atmege ale pozniej lipa caly czas mam sending page#0 i nic sie nie dzieje.

W monitorze mam ze po resecie procek wysyla odpowiedz , program odsyla 0x3C pozniej procek znowu odpowiada, pozniej ladowane sa 64 bajty kodu i tu juz nie ma odpowiedzi z procesora.:-(

PLEASE HELP !

mac_b
-
-

Postautor: mac_b » 18 wrz 2007, o 09:32

czy po kazdym zaladowaniu programu bootloaderem musze ustawiac bity BLB czy robi sie to tylko 1x

Wróć do „Projektowanie PCB, programy EDA, CAD, narzędziowe”