Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięATmega 162 i fuse bity
Moderatorzy:Jacek Bogusz, robertw, k.pawliczak, Moderatorzy
Ma ktoś pojęcie jak prawidłowo ustawić fuse bity w ATmedze 162 tak aby pracowała z kwarcem 7372800 Zmieniłem CKSEL na 1101 i SUT 10 mimo to komenda wait 1 działa jak wait 7. Co jeszcze musze zrobić:?
Nastawy wydają się poprawne. Tak sobie myślę, co z preskalerem? Jak masz ustawiony Fusebit 7? Z tego co wiem, to ATMega 162 ma wewnątrz równiez oscylator 8MHz (CKSEL = 0010). Spróbuj go włączyć, może twój programator coś "fiksuje"? Spróbuj też ustawić CKSEL = 1111. I jeszcze jedno. Być może to oscylator się nie wzbudza, może kwarc po prostu z jakiegoś powodu nie działa i włącza się wewnętrzny generator "bezpieczeństwa"?Zmieniłem CKSEL na 1101 i SUT 10 mimo to komenda wait 1 działa jak wait 7. Co jeszcze musze zrobić?
He,he to fakt. Do Arrka: powinno być - błahostkachCzesto pomylki popelnia sie w takich blachostkach...
Maybe
Talareq - zmierz jakimkowiek czestosciomierzem czestotliwosc na XTAL2 (wyjscie generatora) i sprawdz czy jest taka jak kwarcu. Trudno powiedziec tak na odleglosc co moze byc zle. I tak jak pisze Maybe upewnij sie czy rejestr CLKPR (preskaler) ustawiony jest tak ze daje wsp. podzialu rowny 1.
Maybe - racja, wstyd mi ;D. Szkoda, ze w pisowni polskiej nie przyjela sie awangarda lat 20 tych - zrezygnowano z tych znakow, ktore brzmia tak jak inne jak ch h, u ó, ż rz ...
Maybe - racja, wstyd mi ;D. Szkoda, ze w pisowni polskiej nie przyjela sie awangarda lat 20 tych - zrezygnowano z tych znakow, ktore brzmia tak jak inne jak ch h, u ó, ż rz ...