Witam
Wiem może ktoś z was jak zrealizować (programowo) odbiór sygnału z pilota na procesorze AVR2313. Prosiłbym o jakiś programik napisany w bascomie. Bo instrukcja getrc5 nie działa na tym procesorze.
Pozdrawiam
Ciekawe czy ktoś to jakoś rozwiązał.
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięPilot
Moderatorzy:Jacek Bogusz, robertw, k.pawliczak, Moderatorzy
Ja kozystam z GETRC5 i działa bezproblemowo dla '2313.
viewtopic.php?t=9385&highlight=getrc5
najczęściej używam mniej więcej takiego programiku jaki przedstawił mw
viewtopic.php?t=9385&highlight=getrc5
najczęściej używam mniej więcej takiego programiku jaki przedstawił mw
Moze masz pilota ktory nie pracuje w RC5, albo zle ustawiles wartosc kwarcu w programie i nie zgadza sie z kwarcem na plytce. GETRC5 jako tako jednak dziala, choc dalekie jest od doskonalosci. Polecam nauke C i napisanie wlasnych procedur dekodowania. Wiecej zabawy, lepszy efekt no i satysfakcja ze sie cos zrobilo samemu, a nie tylo wklepalo przyklad gotowy.Testowałem to i nie działa
Wyświetla mi tylko 255 55 czy cosw tym stylu
Wszystko możliwe że ten pilot co mam (pilot od karty TVSAT) nie pracuje w standardzie RC5 tylko w standardzie IRDA i temo może to nie działać. Jak narazie nie mam innego pilota do przetestowania ale jak mi to zadziała to odpiszę.
Gdzie można znaleźć jakieś lekcje programowania w C do 2313 bo chyba bym się przesiadł na inny język.
Pozdrawiam i dzieki za odpowiedź.
Gdzie można znaleźć jakieś lekcje programowania w C do 2313 bo chyba bym się przesiadł na inny język.
Pozdrawiam i dzieki za odpowiedź.
Zacznij od C na PC, a na AVR bedziesz pisal bez problemu. Sa kursy w internecie, w EP byl w 2003 roku cykl-kurs C na '51, ksiazki np.:
Kerninghan, Ritchie "Język ANSI C" (mam nadzieje ze nie pomylilem pisowni nazwisk),
"Symfonia c++" J. Grębosz tom 1
A co do pilota: obejzyj przebiegi jakimkolwiek analizatorem stanow logicznych (rejestratorem). Moze to byc np. TFMS przylaczony do LPT i programik (np. http://www.edw.com.pl/library/pliki/index.htm -> Monitor podczerwieni - dziala tylko pod win95/98) i bedziesz wiedzial jak koduje.
Kerninghan, Ritchie "Język ANSI C" (mam nadzieje ze nie pomylilem pisowni nazwisk),
"Symfonia c++" J. Grębosz tom 1
A co do pilota: obejzyj przebiegi jakimkolwiek analizatorem stanow logicznych (rejestratorem). Moze to byc np. TFMS przylaczony do LPT i programik (np. http://www.edw.com.pl/library/pliki/index.htm -> Monitor podczerwieni - dziala tylko pod win95/98) i bedziesz wiedzial jak koduje.