Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

getrc5 - 89c2051 - 63,63

cimak
-
-
getrc5 - 89c2051 - 63,63

Postautor: cimak » 25 sie 2004, o 12:59

Przepisalem z helpa programik do odbioru rc5, tylko że za każdym razem odbiera to samo:
Command = 63
Subaddress = 63
Próbowałem wszystkimi pilotami jakie znalazlem w domu i caly czas to samo :evil:
Ale jak przystawie komórke i zaczynam cos wysylać przez irda, to wartości się zmieniają !? Używam odbiornika TSOP 17-36. Myślałem o innej częstotliwości. Czy to możliwe ?

Dzięki z góry
Cimak

Awatar użytkownika
Kamilkozi
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Kamilkozi » 25 sie 2004, o 15:52

A może żaden z pilotów, które posiadasz nie pracuje w RC5.
sprawdź czy twoj odbiornik podczerwieni wogóle odbiera jakieś dane. Podłącz LEDa przez rezystor 1k między plus zasilania a wyjście odbiornika podczerwienie, powinna mrygać gdy wciskasz jakiś klawisz w pilocie. Moze się zdażyć, że pilot(y) pracuje na innej częstotliwości niz 36kHz i wtedy twój TSOP nic nie widzi.

Skopiuj też kod na forum, moze tam masz jakiś błąd

cimak
-
-

Postautor: cimak » 26 sie 2004, o 13:18

Na pewno wszystkie piloty chodzą na rc5. Co do częstotliwości też o tym myślałem ale z tego co wiem, to 36kHz to najczęściej spotykana w polsce częstotliwość więc małe jest prawdopodobieństwo. Zastanawiałem się, czy płytka została dobrze złożona (kupiłem ją w sklepie AVT jako złożony kit): po powrocie do domu zauważyłem, że nie wlutowali jednego kondensatora - może "machneli" się więcej razy?

Sprawdze jeszcze dziś na kilku innych pilotach i może na innym procku.
Dzięki.

cimak
-
-

Postautor: cimak » 29 sie 2004, o 00:25

Sprawdziłem na innych pilotach i nic! Cały czas to samo. Na jednym pilocie miałem 0,0 i to była pewnie inna częstotliwość. Zmieniłem też procesor na taki prosto ze sklepu i tez nic :evil:

Jak myślicie: czy to może być walnięty TSOP ?

Dzięki, Cimak.

Awatar użytkownika
Kamilkozi
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Kamilkozi » 3 wrz 2004, o 22:19

TSOP sprawdź tak jak pisałem wyżej diodką i rezystorem, jak będzie sobie szybko migac podczas naciskania przycisku na pilocie to jest sprawny.

I jeszcze jedno w przypadku GETRC5 bardzo istotne jest by kwarc z jakim pracuje procesor był dokładnie określony. Mozesz to zrobić w opcjach albo poleceniem $crystal = wartość_posiadanego kwarcu_w_Hz
,to jest dyrektywa dla kompilatora i umieszczasz ja na początku programu, np. dla kwarcu 12MHz musisz wpisać $crystal = 12000000

cimak
-
-

Postautor: cimak » 7 wrz 2004, o 19:17

tsop...............dziala
crystal...........dalem na poczatku
reszta............nie dziala :cry:

Arrek
-
-

Postautor: Arrek » 7 wrz 2004, o 19:34

get rc5 powinno wlasciwie reagowac na inne niz rc5 sygnaly. musi byc slabo napisane - pewnie probkuje co leci i interpretuje dowolne smieci

Awatar użytkownika
Kamilkozi
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Kamilkozi » 7 wrz 2004, o 21:35

tsop...............dziala
crystal...........dalem na poczatku
reszta............nie dziala :cry:
To wklej dokładnie cały kod na forum, jeśli wszystko inne jest ok. to tu musi byc błąd.

Wróć do „Projektowanie PCB, programy EDA, CAD, narzędziowe”