Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Jak ustawić bity blokujące odczyt programu z procka 90S2313?

Tecnover
-
-
Kontaktowanie:
Jak ustawić bity blokujące odczyt programu z procka 90S2313?

Postautor: Tecnover » 27 sie 2004, o 12:40

Mam mały problem. Program Bascom AVR i procesor 90S2313. Chciałbym ustawić bity blokujące przed odczytem programu z procesora (wykradzeniem programu)...ale niestety za bardzo mi to nie działa:( Programator za każdym razem potrafi odczytac mi program z procesora. Nie wiem jak to ustawić. Mam program w Bascom AVR w wersji demo. Może w demku tego sie nie da zrobić?? Gdybys ktoś coś wiedział jak tego dokonac, to prosze o szczegółowy opis. Bede bardzo wdzięczny;]
Pozdrawiam....

JAM
-
-

Postautor: JAM » 3 wrz 2004, o 09:43

Jeśli korzystasz z programatora STK200/300 (np. EP06/2000) to ściągnij ze strony http://www.lancos.com/prog.html program PonyProg2000. Po jego zainstalowaniu i konfiguracji (informacja dostępna po pierwszym uruchomieniu) z całą pewnością będziesz mógł zabezpieczyć program w procesorze.
Pozdrawiam.

Tecnover
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Tecnover » 3 wrz 2004, o 10:30

Witaj...
Korzystam z programatora,który w Bascom AVR nazywa sie "Sample Elektronics Programmer". Jest to chyba najprostszy programator. Dlatego prosze o informacje jak te bity można ustawić korzystając z tego właśnie programatora.
Pozdrawiam i z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi...

JAM
-
-

Postautor: JAM » 3 wrz 2004, o 11:03

Poddaję się... Po prostu nie wiem, chociaż pisałem swego czasu programy w Bascom'ie. Nigdy jednak nie korzystałem z Bascom'a do tworzenia końcowego produktu i zabezpieczania "wsadu".
Pozdrawiam.

Tecnover
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: Tecnover » 3 wrz 2004, o 12:57

Oki, i tak wielkie dzięks za info;] A może jest ktoś kto używa tego samego programatora co ja i ustawiał kiedyś te bity?? Byłbym wdzięks za szybką odpowiedź;]
Pozdrawiam....

Awatar użytkownika
gawel
-
-

Postautor: gawel » 3 wrz 2004, o 14:13

Zabezpieczenie programu nie jest funkcją BASCOMA (ani żadnego innego systemu kompilacji /C, ASM itp/). Ta funkcja jest własmością programatorów, więc tam należy szukać polecenia modyfikacji bitów odpowiedzialnych za zabezpieczenia programu.

McKEE
-
-

Postautor: McKEE » 22 wrz 2004, o 06:44

chyba musisz zrobic upgrade do stk200 , tu jest dobra strona ze schematem i softem
http://www.kmitl.ac.th/~kswichit/ISP-Pg ... gm3v0.html
jak widac ze zdjecia okna programu na pewno mozna ustawic zabezpieczenie przed kopiowaniem

McKEE
-
-

Postautor: McKEE » 23 wrz 2004, o 04:04

Doczytalem w erracie Atmela do AT90S2313 ze w niektorych ukladach
(rev B/C???) bity zabezpieczenia nie moga byc skasowane przy normalnym Vcc (~5V?), nalezy obnizyc napiecie Vcc do <4V i skasowac bity zabezpieczenia . Po tym zabiegu mozna ponownie programowac
uklad z normalnym Vcc.
To moze byc przyczyna dla ktorej w niektorych programach brak funkcji ustawiania zabezpieczenia dla 2313.

www.atmel.com/dyn/resources/prod_documents/doc1191.pdf

Wróć do „Projektowanie PCB, programy EDA, CAD, narzędziowe”