witam...
Niedawno przesiadłem sie na Bascom AVR i juz natknąłem sie na poważne problemy. A najgorsze jest to, że programy przepisuję z Mikroprocesorowej oślej łączki zamieszczonej w EdW i nie wszystkie działają:( Największy problem jest z timerem. Aha...używam 90S2313. Otóz jeśli napisze jakis program używający timera...jakikolwiek najprostszy, to program ten nawet sie nie chce przelać do procka...po prostu w czasie programowania zatrzymuje sie w połowie. Najdziwniejsze jest to, że kiedy usunę polecenie "on Timer0 etykieta" (nakaz skoku w czasie przerwania), wszystko sie programuje bez problemu....tylko że taki program nic nie wart jest:( Bedę wdzięczny za wszelkie odpowiedzi i inne uwagi na temat Bascoma AVR i mikroprocka 90S2313, gdyż dopiero wszedłem na tą drogę...
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięBASCOM AVR - problem z Timerami
Moderatorzy:Jacek Bogusz, robertw, k.pawliczak, Moderatorzy
ponowna instalacja niz nie dała:( może trzeba nowszą wersje wgrać...ale tu bym Cie prosił o podanie konkretnej stronki skąd to można pobrać...
Wg mnie problem nie tkwi ani w programatorze ani w bascomie, tylko w kompie. Tak sie składa, żę mam też programator na zwykłe 89C2051 (pod Bascomem 8051) i ten też ma problemy, natomiast u kumpla wszytko działa oki. No więc co może być nie tak z moim kompem?? Może drukarka HP710 (taką mam)nie powinna być zainstalowana, może powinna być inna, albo skaner...on tez jest na porcie równoległym. Może gdybym wszytkie te urzadzenie pousuwał, to wtedy programator zadziała jak należy...Nie wiem, jeśli ma ktoś doświadczeine w usuwaniu problemów z kompem, to prosze o info...
Pozdrawiam...
Wg mnie problem nie tkwi ani w programatorze ani w bascomie, tylko w kompie. Tak sie składa, żę mam też programator na zwykłe 89C2051 (pod Bascomem 8051) i ten też ma problemy, natomiast u kumpla wszytko działa oki. No więc co może być nie tak z moim kompem?? Może drukarka HP710 (taką mam)nie powinna być zainstalowana, może powinna być inna, albo skaner...on tez jest na porcie równoległym. Może gdybym wszytkie te urzadzenie pousuwał, to wtedy programator zadziała jak należy...Nie wiem, jeśli ma ktoś doświadczeine w usuwaniu problemów z kompem, to prosze o info...
Pozdrawiam...
http://www.mcselec.com/products.htm...ale tu bym Cie prosił o podanie konkretnej stronki skąd to można pobrać...
Ja mam hp920 i pamietam, że były problemy z programatorem dla 89'CX051 (z Bascom College), zainstalowałem więc drukarkę Linotronic100, polecaną w Bascom College, ustawiłem jako domyslną i problemy znikły. Jednak żadne problemy dla programatora przez SPI (programowałem 90S2313 i 89S8252) nie wystepowały.
Witajcie;] właśnie dzisiaj udało mi sie usunąć problem z programatorem procesorków 90S2313. Niestety nawet nowsza wersja Bascoma AVR nie pomogła. Rozwiązanie problemu było bardzo prozaiczne. Ja zasilanie 5V programatorka ściągałem z portu MIDI (polecane w oślej łączce). Niestety nie wiem czemu, ale okazało sie,że na moim porcie MIDI napięcie czasem spada do 1,45 (ale nie zawsze, przez co wcześniej tego nie zauważylem), co uniemożliwiało prawidlowe zaprogramowanie mikroprocka. Od tej pory juz zawsze bede używać standardowych zasilaczy, a co do kompów...jak zawsze znowu sie przekonałem, żę trzeba mieć ograniczone zaufanie. Jeszcze raz dziękuje wszystkim za odpowiedzi. Problem był bardzo poważny, a rozwiązanie jakże prozaiczne...
Pozdrawiam...
Pozdrawiam...