Czy ktoś zna rozwiązanie problemu polegającego w skrócie na korzystaniu z dynamicznych etykiet (o ile cos takiego w Baccom-ie istnieje ?).
Muszę w kodzie programu umieścić dane w formie instrukcji DATA np takie jak:
ET1:
DATA 1.1!, 2.2!, 3.3!
ET2:
DATA 4.4!, 5.5!!, 6.6!
.
.
ETn:
DATA 7.1!, 4.7!, 8.9!
Odwołanie do danych następuje w formie instrukcji RESTORE np. do danych w drugim wierszu trzeba użyć RESTORE ET2 oraz oczywiście READ
Czy istnieje sposób aby parametr dla instrukcji RESTORE mógł być dynamiczny ? Próbowałem zbudować zmienną X as string*3 na zasadzie sumy X="ET"+STR(n) ale sprawa pada na etapie kompilacji. Kompilator musi mieć sztywne nazwy etykiet.
Mówiąc jeszcze bardziej ogólnie szukam sposobu aby w programie zmieścić dane (dane statyczne) w ilości kilku kB, do których można by się było odwoływać dynamicznie - przez zmienny wskaźnik. Użycie tablic przepełnia mi dla tej ilości danych obszar danych przeznaczonych na zmienne. Program ma działać na układzie AT MEGA 32.
L.J.
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięDynamiczna etykieta ?
Moderatorzy:Jacek Bogusz, robertw, k.pawliczak, Moderatorzy
Polecam zainteresować się funkcją LOOKUP() jeśli chodzi i liczby oraz LOOKUPSTR() jeśli chodzi o ciągi znaków.
Jeżeli "bloki" danych są stałej długości - tak jak w Twoim przykładzie - to obliczenia pozycji dla KONKRETNEJ_DANEJ_W_BLOKU są następujące: NR_BLOKU*STAŁA_DŁUGOŚĆ_DANYCH_BLOKU+KONKRETNA_DANA_W_BLOKU.
Jeśli "bloki" danych mają różne długości to trzeba zapamietać początki "bloków" w innych danych i pobierać je zgodnie numerami "bloku". Po dodaniu przesunięcia dostaniesz się do właściwej danej.
Jest z tym więcej zachodu ale jest to chyba najprostszy ze sposobów wykorzystujący to co jest dostępne z poziomu BASCOM-a.
Jeżeli "bloki" danych są stałej długości - tak jak w Twoim przykładzie - to obliczenia pozycji dla KONKRETNEJ_DANEJ_W_BLOKU są następujące: NR_BLOKU*STAŁA_DŁUGOŚĆ_DANYCH_BLOKU+KONKRETNA_DANA_W_BLOKU.
Jeśli "bloki" danych mają różne długości to trzeba zapamietać początki "bloków" w innych danych i pobierać je zgodnie numerami "bloku". Po dodaniu przesunięcia dostaniesz się do właściwej danej.
Jest z tym więcej zachodu ale jest to chyba najprostszy ze sposobów wykorzystujący to co jest dostępne z poziomu BASCOM-a.
Dziękuję za sugestię, nie bardzo wiem na razie jak określać adresy początków bloków. Bloki danych będą stałe ale w układzie:
string*6, single, single, single
Myślałem aby wszystkie dane wpisać w jedno polecenie DATA i wtedy z rozróżnieniem bloków (po cztery dane) nie byłoby problemu bo wystarczy czytać dane kolejno po 4. Ale ile danych można zmieścić w takiej instrukcji ?. Z ograniczeń polecenia lookup wynika, że 2^16 ale czy nie ma innych ograniczeń np. czy jest techniczna możliwość zapisania tylu danych w jednym poleceniu DATA ?
Przy okazji gratuluję świetnej roboty przy nowym help-ie do BASCOM-a !
L.J.
Myślałem aby wszystkie dane wpisać w jedno polecenie DATA i wtedy z rozróżnieniem bloków (po cztery dane) nie byłoby problemu bo wystarczy czytać dane kolejno po 4. Ale ile danych można zmieścić w takiej instrukcji ?. Z ograniczeń polecenia lookup wynika, że 2^16 ale czy nie ma innych ograniczeń np. czy jest techniczna możliwość zapisania tylu danych w jednym poleceniu DATA ?
Przy okazji gratuluję świetnej roboty przy nowym help-ie do BASCOM-a !
L.J.
To teoretycznie będzie 7 + 4 + 4 + 4 bajty = 19 bajtów. Ciąg ma zawsze jeden bajt więcej i jest tam wartość 0. Tak jak w języku C. Można to wyłączyć ale to już wyższa szkoła jazdy.Dziękuję za sugestię, nie bardzo wiem na razie jak określać adresy początków bloków. Bloki danych będą stałe ale w układzie:
Pamiętaj tylko, że ciąg "ALA" zajmie tylko 4 bajty!!! Bascom nie zarezerwuje 7 bajtów, gdyż zawsze bierze dokładnie to co jest wpisane. Dlatego ważne będzie dopełnianie ciągów spacjami:
DATA "ALA ", 10.3!, 12.4!, 1.7!
DATA "BODZIO", 43.1!, 12.6!, 1.9!
Przy mieszanych danych nie da się w taki prosty sposób wykorzystać funkcji LOOKUPSTR i LOOKUP. Chyba, że rozdzielisz ciągi znaków i dane liczbowe na dwa odrębne, główne bloki danych.
Praktycznie chyba nie ma ograniczeń co do ilości danych w jednej linii DATA. Choć nie powinieneś przekraczać 255 (lub może nawet 65535?) znaków w jednym wierszu programu, bo kompilator może sobie nie poradzić z tak długą linią. Jeśli chcesz umieścić dużo danych to przecież możesz je umieścić w kilku liniach DATA. I tak są one traktowane jako jeden ciąg bajtów. Przykład:Myślałem aby wszystkie dane wpisać w jedno polecenie DATA i wtedy z rozróżnieniem bloków (po cztery dane) nie byłoby problemu bo wystarczy czytać dane kolejno po 4. Ale ile danych można zmieścić w takiej instrukcji?. Z ograniczeń polecenia lookup wynika, że 2^16 ale czy nie ma innych ograniczeń np. czy jest techniczna możliwość zapisania tylu danych w jednym poleceniu DATA?
LBL1:
DATA 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10
DATA 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20
LBL2:
DATA 50, 51, 52, 53, 54
Pierwszy bajt danych zawiera 1 a ostatni 54. Labelki to tylko umowne wskaźniki pozwalające sobie jakoś to logicznie podzielić, uprościć program...
Dziękuję za odpowiedź.
Faktycznie, po praktycznch próbach (a raczej błędach) doszedłem do tego, że dane czytane są w liniach DATA sekwencyjnie bez względu na stojące między liniami etykiety.
Mam jednak parę praktycznych uwag dotyczących dostępu do danych. Dane zorganizowałem tak jak sugerujesz w kilku liniach DATA rozdzielonych etykietami. Ponieważ jednak dane te muszą być pogrupowane w bloki tematyczne to rozpoznanie czy jest to koniec linii w bloku czy też koniec całego bloku danych dokonuję przez analizę zawartości danej typu string. Jeśli linia DATA nie jest ostatnia to ostatnia dana string zawiera ciąg "DALEJ" a jeśli jest ostatnia to zawiera ciąg "KONIEC". W ten sposób mogę przeglądać dane sekwencyjnie wiersz po wierszu i z powrotem do wiersza pierwszego danego bloku po napotkaniu danej "KONIEC" . Nie muszę się też martwić o stałą długość danej typu string. Oczywiście dane typu DALEJ i KONIEC pomiajam przy czytaniu.
Sprawdziłem też praktycznie, że linia DATA nie może mieć nieskończonej długości. Przy ok. 40 zestawach danych (typu string+single+single) co na znaki wynosi w jednej linii DATA ok. 680 znaków, kompilator zaczyna histeryzować przedziwnymi komunikatami o błędach uniemożliwiając dalsza pracę. W ten sposób straciłem kilkanaście godzin pracy bo właśnie w takiej sytuacji kompilator zaproponował zamknięcie pliku z jego zachowaniem po czym okazało się po otwarciu ponownym pliku, że jest dokładnie pusty !!!. Dla mających ten problem w przyszłości podpowiadam, że należy odmówić propozycji zachowania pliku a sam plik należy skorygować po zamknięciu BASCOM-a edytorem tekstowym dzieląc na mniejsze kawałki zbyt długą linię.
L.J.
Faktycznie, po praktycznch próbach (a raczej błędach) doszedłem do tego, że dane czytane są w liniach DATA sekwencyjnie bez względu na stojące między liniami etykiety.
Mam jednak parę praktycznych uwag dotyczących dostępu do danych. Dane zorganizowałem tak jak sugerujesz w kilku liniach DATA rozdzielonych etykietami. Ponieważ jednak dane te muszą być pogrupowane w bloki tematyczne to rozpoznanie czy jest to koniec linii w bloku czy też koniec całego bloku danych dokonuję przez analizę zawartości danej typu string. Jeśli linia DATA nie jest ostatnia to ostatnia dana string zawiera ciąg "DALEJ" a jeśli jest ostatnia to zawiera ciąg "KONIEC". W ten sposób mogę przeglądać dane sekwencyjnie wiersz po wierszu i z powrotem do wiersza pierwszego danego bloku po napotkaniu danej "KONIEC" . Nie muszę się też martwić o stałą długość danej typu string. Oczywiście dane typu DALEJ i KONIEC pomiajam przy czytaniu.
Sprawdziłem też praktycznie, że linia DATA nie może mieć nieskończonej długości. Przy ok. 40 zestawach danych (typu string+single+single) co na znaki wynosi w jednej linii DATA ok. 680 znaków, kompilator zaczyna histeryzować przedziwnymi komunikatami o błędach uniemożliwiając dalsza pracę. W ten sposób straciłem kilkanaście godzin pracy bo właśnie w takiej sytuacji kompilator zaproponował zamknięcie pliku z jego zachowaniem po czym okazało się po otwarciu ponownym pliku, że jest dokładnie pusty !!!. Dla mających ten problem w przyszłości podpowiadam, że należy odmówić propozycji zachowania pliku a sam plik należy skorygować po zamknięciu BASCOM-a edytorem tekstowym dzieląc na mniejsze kawałki zbyt długą linię.
L.J.