Czy uzywal ktos kiedys komendy “DEBOUNCE “ I wie jak ja dokladnie sie stosuje . Napisalem taki prosty program :
Config Lcd = 16 * 1a
Cursor Off
Dim A As Byte
S1 Alias P3.2
S2 Alias P3.7
P3 = 255
P1 = 255
A = 100
Do
Cls
Debounce S1 , 0 , Przycisk1 , Sub
Debounce S2 , 0 , Przycisk2 , Sub
Lcd "a=" ; A
Waitms 50
Loop
'*********** *************
Przycisk1:
Decr A
Return
'=====================
Przycisk2:
Incr A
Return
Problem byl , ze gdy A bylo wieksze od 100 I pomiedzy koncowka 4 do 7 tzn np. Od 104 do 107 , 114 do 117 itd. nie mozna bylo tej liczby zmniejszyc(tak jakby przycisk 1 nie dzialal) .Nie ma znaczenia czy jest to w symulacji czy z zaprogramowanym procesorku . Po kilkudniowej walce z DEBOUNCE znalazlem , ze problem jest poniewaz
Wyswietlacz byl skonfigurowany Config Lcd = 16 * 1a . Gdy urzyjemy 16*2 wszystko jest OK . Nie moge znalezc na to jakiejs logicznej odpowiedzi , czy wie ktos o co tu chodzi ?
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięDebounce -pomocy?
Moderatorzy:Jacek Bogusz, robertw, k.pawliczak, Moderatorzy
Nareszcie dostalem dobra podpowiedz .Zmienna A zmienialem na inna ale nic nie pomagalo ( z mojego doswiadczenia wiem ze cos nie tak jest B) . Problem jest w tym , ze gdy chcemy uzyc jakiegos pinu w DEBOUNCE , nie powinnismy go nazywac w ALIAS .Gdy wyrzucimy linie z ALIAS i zmienimy nazwe w DEBOUNCE na pin np.P1.7 , wszystko chodzi bezproblemowo .!