Chciałbym podzielić się wynikiem pewnego projektu, a mianowicie prostym programatorem procesorów AT89Cx051.
Jest on tak prosty, że mieści się w zwykłej "wtyczce" do LPT, zawiera w sobie 2 diody, kilkanaście rezystorów, trzy tranzystory, diodę LED, isostat i podstawkę oczywiście.
Koszt jego wykonania zamyka się w dwóch złotówkach. Jest przetestowany i działa bez problemowo dla procesorów nowych i prawie nowych, tzn. programowanych do kilkaset razy, ze względu na niemożność weryfikacji zapisanego ciągu bajtów do pamięci flash.
No cóż, widziałem podobne programatory, były one niedopracowane i nie mogłem znaleść odpowiedniego softu do nich, więc postanowiłem napisać program obsługi sam.
Program napisałem w GFABasic, w załączniku jest skrót na download tego basica. Jest raczej przyjazny w obsłudze, ponieważ działa pod windowsem, obsługuje zwykłe pliki hex i uwzględnia dziury programowe:
ORG 0
[cośtam]
ORG 1000
[cośtam]
ORG 50
[cośtam]
Jeśli ktoś używa tylko AT89Cx051, to może w opcjach folderów ustawić tak, że po dwukliku na plik *.hex automatycznie uruchomi się ten programator.
Zawartość załącznika:
Ic-Prog.exe - skompilowany program do programowania AT'ków
IC-PROG.gfw - wersja żródłowa - do modyfikacji
GFARUN10.DLL - bez tego skompilowany program nie działa

GFA Basic download - skrót internetowy do gfawin.zip (download)
programator.bmp - schemat programatora
Info.txt - wiadomo co[/img]