Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Miernik BPM

Awatar użytkownika
g.matras
-
-
Miernik BPM

Postautor: g.matras » 30 cze 2003, o 16:21

Cześć!
Mam pytanko do wrzystkich grupowiczów
Czy ktos gdzies widział schemat miernika BPM (licznik do określania bitów
jakie ma dany utwór muzyczny).
Moze da sie to zrobic na AVR-ku. :idea:
Dzięki za odpowiedź.

Awatar użytkownika
gruszek
-
-

Postautor: gruszek » 22 lis 2003, o 14:43

da sie ale nie na samym procku - trzeba miec jeszcze jakies filtry na wejscie itp - kiedys myslalem nad takim urzadzeniem ale nie mialem jeszcze stycznosci z prockami - teraz mi sie nie chce, mam nauke i inne rzeczy do zmontowania.
podpowiem tylko ze jak to ma liczyc ile bitow jest na minute to mozna by sie spodziewac ze trzeba by czekac minute na wynik, ale czytalem kiedys artykul o pomiarze czestotliwosci i jest jeszcze 2ga metoda (oprocz liczenia ile w sekundzie / minucie przychodzi impulsow):
trzeba miec cos z duza czestotliwoscia (dla 8051 to nie problem) i liczyc ile impulsow przeleci w czasie miedzy 2 beatami. potem jakas srednia itp itd
caly problem tkwi w zmianie muzyki na sygnal prostokatny - bo trzeba wiedziec jakie czestotliwosci trzeba brac pod uwage zeby nie bylo przeklaman

pozdrawiam
(jak cos zmontujesz to przyslij opis)
gruszek@polsl.gliwice.pl

Wróć do „Projektowanie PCB, programy EDA, CAD, narzędziowe”