Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

PCF8583 i odczyt dnia tygodnia.

Jarema
-
-
PCF8583 i odczyt dnia tygodnia.

Postautor: Jarema » 3 lis 2003, o 02:12

Witam.
Szukałem w necie opisu odczytu numeru dnia tygodnia z tego scalaka, ale oprócz odczytu daty/dni,miesiące/rok/ oraz czasu nic innego nie znalazłem :(
Chodzi mi o odczyt numeru dnia tygodnia w Bascom'ie 8051.
Dzięki za wszelkie info :)

arek
-
-

Postautor: arek » 5 lis 2003, o 19:23

u mnie działają te programy bez problemów

Sub odczyt
I2cstart
I2cwbyte 160 adres pcf-a wpisać swój
I2cwbyte 2
I2cstart
I2cwbyte 161 adres pcf-a wpisać swój
I2crbyte S , Ack
I2crbyte M , Ack
I2crbyte H , Ack
I2crbyte Day , Ack
I2crbyte Month , Nack
I2cstop
End Sub

Sub Zapisz
S = Makebcd(s)
M = Makebcd(m)
H = Makebcd(h)
Day = Makebcd(day)
Month = Makebcd(month)
I2cstart
I2cwbyte 160 adres pcf-a
I2cwbyte 0
I2cwbyte 8
I2cstop
I2cstart
I2cwbyte 160 adres pcf-a
I2cwbyte 2
I2cwbyte S
I2cwbyte M
I2cwbyte H
I2cstop
Waitms 50
End Sub

Awatar użytkownika
szymon
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: szymon » 6 lis 2003, o 18:25

Normalnie ta funkcja jest wyłączona. Można ja właczyć przez ustawienie 3 bitu bajtu konfiguracyjnego(adres &H00 ) na 0. Wtedy bedzie mozna odczytywać dzień tygodnia. Wiąże się z tym skąplikowanie programu ponieważ informacja o dniu tygodnia jaest połączona z numerem miesiąca, ale to nie wszystko włączy się takrze zliczanie lat które jest połączone z dniem miesiąca. Aby to wszystko funkcjonowało poprawnie trzeba te wszystkie informacje rozdzielać(bajty 05 i 06 ). Myśle że w bascomie nie ma snsu tego robić chyba że się zna asemblera. Jak chcesz to przejżyj note katalogową http://katalogi.iele.polsl.gliwice.pl/d ... 8583_5.pdf.
Pzdr

Awatar użytkownika
szymon
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: szymon » 6 lis 2003, o 18:33

Normalnie ta funkcja jest wyłączona. Można ja właczyć przez ustawienie 3 bitu bajtu konfiguracyjnego(adres &H00 ) na 0. Wtedy bedzie mozna odczytywać dzień tygodnia. Wiąże się z tym skąplikowanie programu ponieważ informacja o dniu tygodnia jaest połączona z numerem miesiąca, ale to nie wszystko włączy się takrze zliczanie lat które jest połączone z dniem miesiąca. Aby to wszystko funkcjonowało poprawnie trzeba te wszystkie informacje rozdzielać(bajty 05 i 06 ). Myśle że w bascomie nie ma snsu tego robić chyba że się zna asemblera. Jak chcesz to przejżyj note katalogową http://katalogi.iele.polsl.gliwice.pl/d ... 8583_5.pdf.
Pzdr

Jarema
-
-

Postautor: Jarema » 8 lis 2003, o 03:03

Witam,
dziękuję za odpowiedzi :)
Ogólnie rzecz biorąc to ma z tego powstać układ sterownika czasowego z możliwością programowania w cyklu tygodniowym, dlatego też potrzebny mi jest numer dnia w tygodniu. Myślałem także zliczać ten numer przez procka ale podczas przerwy w zasilaniu dłuższej niż 24 godziny wprowadzałby błąd. Zauważyłem jednocześnie, że PCF8583 zlicza numer dnia w roku /dana zaraz po odczycie miesiąca/tyle tylko że od 1 do 99 i tak w kółko, możliwe,że tą daną da się jakoś zaadoptować...

> arek:
Owszem u mnie też te programy działają, z tylko ,że nie interesuje mnie ani miesiąc ani dzień w miesiącu ani też rok, tylko numer dnia tygodnia...
Pozdrawiam,
Jarema.

Awatar użytkownika
nojmi
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: nojmi » 9 lis 2003, o 18:46

Tu zamiescilem kiedus programik rozwiazujacy twoj problem:
viewtopic.php?t=6808&highlight=
lub
http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewto ... highlight=