:o
Na oczatku chciałem poinformować że jestem kompletnym ignorantem w te klocki - dopiero zaczynam i do tej pory popełniłem tylko dwa programy w Bascomie. Jaki jest mój problem:
- potrzebuje wysłać zapytanie: ciąg bajtów ( razem 16 ) do urządzenia , przy czym w trakcie programu w tym ciagu zmieniaja się tylko 3 bajty , a pozostałe są bez zmian;
- następnie procek powinien oczekiwać na odpowiedź z urządzenia ale nie dłuzej niż 1,5 s , a jeżeli nie przyszła to powinien ponownie wysłać zapytanie;
-jeżeli przyszła to powinien sprawdzić czy odpowiedź miała 16 bajtów i zapamiętać trzy kolejne od pozycji 3 do 5.
Prędkość transmisji 19200
Czy ktoś obeznany mógłby podesłać mi fragment kodu - był bym bardzo wdzięczny. Albo przynajmniej proszę o wskazanie jakiegoś źródła ( w polskim języku) gdzie mógł bym uzyskać wiedzę na temat programowania transmisji szeregowej w 89c2051 pod Bascomem.
Z góry dziękuję Tomek B.
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięPomocy RS232 89C2051
Moderatorzy:Jacek Bogusz, robertw, k.pawliczak, Moderatorzy