Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Od jakiego mikrokontrolera zacząć przygodę z programowaniem

Pavlov
-
-
Od jakiego mikrokontrolera zacząć przygodę z programowaniem

Postautor: Pavlov » 8 lip 2003, o 09:03

Witam wszystkich,

Jestem tu nowy.
Zaczynam moją przygodę z programowanie uC. Przyjrzałem forum i linki z nim związane. Sporo ciekawych informacji za które dziękuję.

Mam pewien problem. Nie wiem od którego uC zacząć. :roll: Jedyne co wiem to, to że muszę programować w C. Jestem programistą, ale do tej pory pisałem tylko po Winowsa w C++ i Delphi.
Zastanawiam się na zestawem edukacyjnym AVT2250/1 B, który oferują w sklepie www.sklep.avt.com.pl. Tam znajduje się '51 na pokładzie i kilka urządzeń peryferyjnych.
Czy to dobry zestaw na początek?
Czy można go programować z PC (posiada RS232)
Jeżeli tak to czy jest jakiś kompilator C, którego mógłbym użyć do tego zestawu.

Bardzo bym prosił o pomoc, bo wiem że wielu z was to świetni fachowcy od uC i dlatego to właśnie do was chciałbym zwrócić się o pomoc.

Z góry dziękuję i z niecierpliwocią czekam na odpowiedź...

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 27 mar 2007, o 13:34 przez Pavlov, łącznie zmieniany 1 raz.

Jurek Szczesiul

C + uP

Postautor: Jurek Szczesiul » 8 lip 2003, o 19:01

Cześć

Jeśli chcesz mieć dobrze wyposażony, szybki, dostępny
i dość tani uP oraz silny kompilator C ( bezpłatny ) to
wybieraj avr + avr-gcc.
Nawet nie trzeba żadnego kitu.
Do startu wystarczy jedna kostka Atmega8 albo Atmega32
na płytce uniwersalnej oraz jakiś programatorek ISP,
których w sieci pełno.

Pozdrowienia
Jurek Szczesiul

Pavlov
-
-

Postautor: Pavlov » 9 lip 2003, o 07:28

Dzięka za poradę.
Mówisz, żebym najpierw sklecił coś z Atmela na uniwersalnej płytce i do tego układ ISP.

Ok. Poszukam tych elementów w necie i zobacze co z tego wyjdzie. Z czasem na pewno chciałbym podłączyć jakiś LCD lub wyśw. segmentowy, żeby trochę oko nacieszyć, a potem może coś jeszcze...
Nie jestem z zawodu elektronikiem, ale sporo rozumiem, choć jeszcze wiele się muszę nauczyć. No cóż takie realia...

Jeżeli miałbyś jeszcze jakąś dobrą radę dla początkującego elektronika/programisty to chętnie skorzystam

Pozdrawiam

Pavlov
-
-

Postautor: Pavlov » 9 lip 2003, o 11:18

To jeszcze raz ja.
Czy mógłby mi ktoś dać namiary na jakiś prosty schemacik układu z prockiem AVR. Chodzi mi o podłączenia pinów itd... Tak, żebym mógł to wszystko zaprzęgnąć z AVRSTUDIO i avrgcc.

JS

avr + C

Postautor: JS » 9 lip 2003, o 12:24

Napisz na priva to Ci trochę podrzucę ze swoich
początków z avr

jerzy.szczesiul@ep.com.pl

Regards

Wróć do „Projektowanie PCB, programy EDA, CAD, narzędziowe”