Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Pamięci zewnetrzne 24C08

A.F.
-
-
Kontaktowanie:
Pamięci zewnetrzne 24C08

Postautor: A.F. » 13 cze 2003, o 21:07

Cześć czy ktoś mnie uświadomi w temacie czy istnieje możliwość w pisania części kodu programu do pamięci zewnętrznej np. przy starcie procka sprawdza czy w pamięci jest dany blok programu a jak jest to wykonuje go. Jak w pisać tekst do pamięci. Bardzo bym był wdzięczny za udzielenie mi informacji. Ucze się na prockach 89C2051

Awatar użytkownika
franyo
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: franyo » 15 cze 2003, o 17:50

Witam
Owszem,istnieje taka możliwość, ale niestety nie w 89c2051. Pamięć programu w tym procku jest zapisywana tylko przy programowaniu, nie da się do niej pisać w czasie działania programu, a więc np. przepisać do niej zawartość EEPROM-u. Jest to możliwe tylko w układach z obsługą zewnętrznej pamięci programu, np 89c51.

PIOTR11
-
-

Postautor: PIOTR11 » 22 cze 2003, o 11:03

Witam
Gdzieś na necie był opisany sterownik do akwarium i tam był listing programu w którym były zapisywane komunikaty do pamięci
Poszukaj w wyszukiwarce "akwarium" coś powinieneś odnależć
Jak będę miał chwilę też poszukam, teraz poszukuje innego układu a mianowicie DS1624 i nigdzie nie mogę go zdobyć
PIOTR

Wróć do „Projektowanie PCB, programy EDA, CAD, narzędziowe”