Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięPamięci zewnetrzne 24C08
Moderatorzy:Jacek Bogusz, robertw, k.pawliczak, Moderatorzy
Cześć czy ktoś mnie uświadomi w temacie czy istnieje możliwość w pisania części kodu programu do pamięci zewnętrznej np. przy starcie procka sprawdza czy w pamięci jest dany blok programu a jak jest to wykonuje go. Jak w pisać tekst do pamięci. Bardzo bym był wdzięczny za udzielenie mi informacji. Ucze się na prockach 89C2051
Witam
Owszem,istnieje taka możliwość, ale niestety nie w 89c2051. Pamięć programu w tym procku jest zapisywana tylko przy programowaniu, nie da się do niej pisać w czasie działania programu, a więc np. przepisać do niej zawartość EEPROM-u. Jest to możliwe tylko w układach z obsługą zewnętrznej pamięci programu, np 89c51.
Owszem,istnieje taka możliwość, ale niestety nie w 89c2051. Pamięć programu w tym procku jest zapisywana tylko przy programowaniu, nie da się do niej pisać w czasie działania programu, a więc np. przepisać do niej zawartość EEPROM-u. Jest to możliwe tylko w układach z obsługą zewnętrznej pamięci programu, np 89c51.
Witam
Gdzieś na necie był opisany sterownik do akwarium i tam był listing programu w którym były zapisywane komunikaty do pamięci
Poszukaj w wyszukiwarce "akwarium" coś powinieneś odnależć
Jak będę miał chwilę też poszukam, teraz poszukuje innego układu a mianowicie DS1624 i nigdzie nie mogę go zdobyć
PIOTR
Gdzieś na necie był opisany sterownik do akwarium i tam był listing programu w którym były zapisywane komunikaty do pamięci
Poszukaj w wyszukiwarce "akwarium" coś powinieneś odnależć
Jak będę miał chwilę też poszukam, teraz poszukuje innego układu a mianowicie DS1624 i nigdzie nie mogę go zdobyć
PIOTR