Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięKopia Marshall super lead - pomocy!
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Adam Tatuś, tomasz_jablonski, Moderatorzy
Witam wszystkich i prosze o pomoc. Udalo mi sie jakis czas temu, z ciemnych zakamarków mego domostwa, wygrzebac owy head. Nie mam pojęcia cóż to jest, ale wygląda na kopie główki marshalla super lead. Nie wiem jak to uruchomić i nawet nie wiem czy działa... Jeśli możecie napiszcie co sądzicie. Jakie lampy do tego dobrać, w jakim stanie jest układ (moge doslac wiecej zdjec). Z gory dzieki!
- Załączniki
-
- Kopiamarshall.rar
- 3 zdjecia head'a
- (1.12MiB)Pobrany 501 razy
Musisz zacząć od zdobycia schematu. Proponuję zajrzeć tu: http://www.drtube.com/marshall.htm lub tu: http://www.eserviceinfo.com/downloadsm/ ... Plexi.html
Następnie musisz sprawdzić, czy schemat się zgadza z tym co masz. Ja to stwierdzisz, to dalej sprawa jest prosta - lampy są opisane na schemacie. Do uruchomienia wystarczy elementarna wiedza. Tylko pamiętaj by nie włączać wzmacniacza z lampami wyjściowymi a bez głośnika. Może się źle skończyć (uszkodzeniem transformatora wyjściowego).
Marek
Następnie musisz sprawdzić, czy schemat się zgadza z tym co masz. Ja to stwierdzisz, to dalej sprawa jest prosta - lampy są opisane na schemacie. Do uruchomienia wystarczy elementarna wiedza. Tylko pamiętaj by nie włączać wzmacniacza z lampami wyjściowymi a bez głośnika. Może się źle skończyć (uszkodzeniem transformatora wyjściowego).
Marek
No niestety elementarna wiedza jest wymagana. Jak myślisz, w ilu wzmacniaczach jest 7 lamp? Specjalista od wzmacniaczy na pewno może się domyśleć, które lampy gdzie wstawić. Ale skoro się trochę na tym zna, to na pewno przed próbą odpalenia wzmacniacza sprawdzi przynajmniej fragment układ (żeby nic nie spalić). Poszukaj kogoś kto się na tym zna.
Marek
Marek