Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięprzydźwięk we wzmacniaczu
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Adam Tatuś, tomasz_jablonski, Moderatorzy
Witam,zrobiłem wzmacniacz 2x100w na wzmacniaczu ne022,zasilaczu 069a,i przedwzmacniaczu AVT1634
trafo 2x30v 200w.wzmacniacz u mnie w domu działa bez problemu,ale zrobiłem go dla kolegi a u niego gra
dobrze,tylko przydźwięk pojawia się gdy puści w kranie ciepłą wodę z podgrzewacza,lub jak ktoś coś robi szlifierką katową to wszystko słychać w głośnikach.Jak zlikwidować ten przydźwięk.
trafo 2x30v 200w.wzmacniacz u mnie w domu działa bez problemu,ale zrobiłem go dla kolegi a u niego gra
dobrze,tylko przydźwięk pojawia się gdy puści w kranie ciepłą wodę z podgrzewacza,lub jak ktoś coś robi szlifierką katową to wszystko słychać w głośnikach.Jak zlikwidować ten przydźwięk.
Re: przydźwięk we wzmacniaczu
To nie da się tak wywróżyć - schemat, jak są poprowadzone masy i jak zrobiony jest zasilacz wzmacniacza i filtrowanie napięć, czy w zmacniacz jest w klasie I, tzn, czy z podłaczeniem do instalacji z uziemieniem ochronnym, jeśli tak to czy u kolegi tak właśnie jest podłaczony, jaka jest obudowa?
obudowa metalowa ,ale masa zasilacza nie jest podłączona z obudową ani z gniazdem zasilania.
to może być przyczyną? napięcie filtrowane przez 4x4770uf 50v.
to może być przyczyną? napięcie filtrowane przez 4x4770uf 50v.
Gniazdo sieciowe z filtrem przeciwzakłóceniowym MOŻE pomóc. Ewentualnie sam filtr, też bywa dostępny.
A raczej połączona być powinna. Bynajmniej większość producentów sprzętu elektroakustycznego stosuje takie rozwiązanie. To ma być ekranowanie, nie antena do odbioru zakłóceń.obudowa metalowa ,ale masa zasilacza nie jest podłączona z obudową
uważam ze już to problem z masą
Problem może być również w źródle sygnału, napisz, czy dzieje się to w trakcie odtwarzania muzyki, czy kiedy jest cisza, czy kiedy jest w ogóle podłączone źródło, co jest źródłem, czy jest uziemione, Powodem może być różnica w połączeniach wyrównawczych masy wzmacniacza i źródła. Wzamacniacze w zależności od warunków pracy i źródeł się uziemia lub izoluje.
-
- -
Re: mikser a diody
witam mam pewien dylemat i pytanie jak to jest z tymi diodami na mikserze muzyka idzie czysto mocy mam na zapas , i pytanie czy diody mogą wejść na czerwone pole bo dziwne nawet jak są na czerwonym polu muzyka idzie czysto nic się nie dzieje a mocy jeszcze mam w brud ale nie wiem do końca jak to jest z tymi diodami może ktoś podpowie
Diody powinny być liczone z delikatnym zapasem zanim przesterujesz stopień wyjściowy. (podobnie jest w końcówkach mocy. )
Jeśli migają, to powinno być ok. gorzej jeśli ciągle świecą, (wtedy może być to słyszalne dla ucha)
Jeśli migają, to powinno być ok. gorzej jeśli ciągle świecą, (wtedy może być to słyszalne dla ucha)
-
- -
no ale chyba nic się nie powinno stać prawda bo to chodzi o jakość dźwięku dobrze myślę ?
Jeśli to jest czysty mikser to nic się nie stanie, natomiast jeśli masz na myśli powermikser, to wszystko zależy od tego jak producent zabezpieczył wyjściowy stopień mocy przed ew. przegrzaniem, bądź przeciążeniem.
-
- -
tzn to jest powermikser ale moc idzie ze wzmacniacza bo z samego powermiksera to by rozłanczało
Wzmacniacz też powinien mieć swoje zabezpieczenie, a co do wysterowania to jeszcze zależy w jakim standardzie napięciowym masz skonfigurowane wejście wzmacniacza, względem wyjścia z miksera.
nic się nie powinno stać prawda bo to chodzi o jakość dźwięku dobrze myślę ?
Rozumieć mam, że uważasz, że zabezpieczenie termiczne, lub zwarciowe wystarczy, by nie przesterować wzmacniacza?wszystko zależy od tego jak producent zabezpieczył wyjściowy stopień mocy przed ew. przegrzaniem, bądź przeciążeniem.
Autor pyta o jakość dźwięku dla wysterowania "pod korek" - teoretycznie można uznać, że podaje z miksera sygnał o poziomie ponad 0dB - skąd przypuszczenie, że nie doprowadzi to do przesterowania wzmacniacza mocy ? Nawet jeśli mowa o power-mikserze (nie ma pewności jak jest ustawiona czułość wskaźnika i gdzie on fizycznie jest podłączony - nie podał Autor typu PM).
moc idzie ze wzmacniacza
Po raz kolejny - Co ma zabezpieczenie wzmacniacza do jego przesterowania?Wzmacniacz też powinien mieć swoje zabezpieczenie
Może nie używaj słów, których znaczenia nie rozumiesz? Nie wystarczyłoby powiedzieć (napisać) że poziom sygnału wyjściowego z miksera nie może przekraczać czułości wzmacniacza? Prościej i (jak sądzę ) klarowniej.co do wysterowania to jeszcze zależy w jakim standardzie napięciowym masz skonfigurowane wejście wzmacniacza, względem wyjścia z miksera.
No, ale Ty Kolego sympatyczny wolisz uchodzić za erudytę...
A czy ty umiesz czytać ze zrozumieniem? Czy autor pisał o przesterowaniu ?Może nie używaj słów, których znaczenia nie rozumiesz? Nie wystarczyłoby powiedzieć (napisać) że poziom sygnału wyjściowego z miksera nie może przekraczać czułości wzmacniacza? Prościej i (jak sądzę ) klarowniej.
No, ale Ty Kolego sympatyczny wolisz uchodzić za erudytę...
Czy uważasz że aby zadziałało zabezpieczenie wzmacniacz musi "charczeć" od przesterowania?
To ja ci powiem, że miałem do czynienia z takimi w których wysterowanie wynosiło 3/4 a zabezpieczenie termiczne zadziałało po 30 minutach.
Po raz kolejny - Co ma zabezpieczenie wzmacniacza do jego przesterowania?
Zapas mocy nie świadczy o tym w jaki sposób producent zrealizował chłodzenie.muzyka idzie czysto mocy mam na zapas
Skoro muzyka idzie czysto, to o jakim przesterowaniu piszesz ?
To jest post, na który Ty odpowiadasz:no ale chyba nic się nie powinno stać prawda bo to chodzi o jakość dźwięku dobrze myślę ?
I dalej:Jeśli to jest czysty mikser to nic się nie stanie, natomiast jeśli masz na myśli powermikser, to wszystko zależy od tego jak producent zabezpieczył wyjściowy stopień mocy przed ew. przegrzaniem, bądź przeciążeniem.
I Twoja odpowiedź:tzn to jest powermikser ale moc idzie ze wzmacniacza bo z samego powermiksera to by rozłanczało
Wzmacniacz też powinien mieć swoje zabezpieczenie, a co do wysterowania to jeszcze zależy w jakim standardzie napięciowym masz skonfigurowane wejście wzmacniacza, względem wyjścia z miksera.
A jak inaczej można zrozumieć (cytuję) :" bo to chodzi o jakość dźwięku JAKOŚĆ jakoś z przesterowaniem mi się kojarzy (nie tylko, ale w tym kontekście na pewno przed4e wszystkim).Czy autor pisał o przesterowaniu ?
No i szkoda bardzo, że (jak zwykle zresztą ) nie zwróciłeś uwagi na moje pytanie Ciebie (i twoich zapędów krasomówczych) dotyczące. Chodziło mi konkretnie o to, że zamiast jasno i klarownie wyjaśnić usiłujesz być elokwentny.
Tak.Czy uważasz że aby zadziałało zabezpieczenie wzmacniacz musi "charczeć" od przesterowania?
W każdym bardziej profesjonalnym (nie mówię tu o hollywoodzie, czy innej ibizie) sprzęcie tak właśnie jest. Po to są układy wymuszonego chłodzenia nadzorujące temperaturę radiatora, po to się kupuje sprzęt profesjonalny lub do takiego predestynujący, by nie zastanawiać się kiedy się przegrzeje.
I to jest dla mnie wyznacznik z jakim sprzętem miałeś do czynienia. Albo sprzęt z "niskich poziomów stanów niskich" (używając terminologii meteorologicznej), albo uszkodzony, albo obsługiwany przez niekompetentną osobę - taka sytuacja może wystąpić np.w wypadku zasłonięcia otworów wentylacyjnych, lub braku właściwej konserwacji.miałem do czynienia z takimi w których wysterowanie wynosiło 3/4 a zabezpieczenie termiczne zadziałało po 30 minutach.
Mam nadzieję, że tym razem przeczytasz ze zrozumieniem i nie będzie kolejnych osobistych wycieczek pod moim adresem?
Ze zrozumieniem to trzeba podchodzić do sedna sprawy. Piszesz tak jak byś się wypowiadał za wszystkich użytkowników sprzętu, a w zasadzie jedynie za siebie.I to jest dla mnie wyznacznik z jakim sprzętem miałeś do czynienia. Albo sprzęt z "niskich poziomów stanów niskich" (używając terminologii meteorologicznej), albo uszkodzony, albo obsługiwany przez niekompetentną osobę - taka sytuacja może wystąpić np.w wypadku zasłonięcia otworów wentylacyjnych, lub braku właściwej konserwacji.
Mam nadzieję, że tym razem przeczytasz ze zrozumieniem i nie będzie kolejnych osobistych wycieczek pod moim adresem?
Chyba nie zdajesz sobie sprawy z tego co ludzie maja... Po za tym wystarczy konkretny okres imprez, a na wbudowanych radiatorach zbiera się więcej syfu niż w laptopie. Wierz mi, że nie każdy potrafi się domyśleć co jest przyczyną. (zabezpieczenie zadziała nawet w profesjonalnym sprzęcie)Tak.
W każdym bardziej profesjonalnym (nie mówię tu o hollywoodzie, czy innej ibizie) sprzęcie tak właśnie jest. Po to są układy wymuszonego chłodzenia nadzorujące temperaturę radiatora, po to się kupuje sprzęt profesjonalny lub do takiego predestynujący, by nie zastanawiać się kiedy się przegrzeje.
Ponadto skoro już piszesz o profesjonalnym sprzęcie, to powinieneś wiedzieć o tym, że profesjonalnego wzmacniacza nie da się przesterować. (już kiedyś wstawiłem schemat mikrofonu nisko szumowego zasilanego z +48V. Na temat wzmacniaczy nie dostaniesz żadnych informacji.)
A co tam było do tłumaczenia skoro gra mu czysto ? (jedynie należy wspomnieć o zabezpieczeniach by wiedział co się mogło stać w przypadku chwilowego rozłączenia mocy)A jak inaczej można zrozumieć (cytuję) :" bo to chodzi o jakość dźwięku JAKOŚĆ jakoś z przesterowaniem mi się kojarzy (nie tylko, ale w tym kontekście na pewno przed4e wszystkim).
No i szkoda bardzo, że (jak zwykle zresztą ) nie zwróciłeś uwagi na moje pytanie Ciebie (i twoich zapędów krasomówczych) dotyczące. Chodziło mi konkretnie o to, że zamiast jasno i klarownie wyjaśnić usiłujesz być elokwentny.
OK. Ty masz rację, ja mam spokój.Mam nadzieję, że tym razem przeczytasz ze zrozumieniem i nie będzie kolejnych osobistych wycieczek pod moim adresem?
Edit by Pajączek:
I tym optymistycznym akcentem proponuję zakończyć tą część dyskusji... bym nie był zmuszony zamykać wątku.