Witam!
Na początku powiem że na elektronice się nie znam wiec bardzo proszę o Waszą pomoc.
Posiadam piec gitarowy REBEL 50W. Piec ma spalone 3 potencjometry ale można grac na bardzo niskich lub bardzo wysokich tonach. Nie wiem w jakim stanie są pozostałe potencjometry ale piec gra. Niestety gra bardzo niewyraźnie np. dźwięk charczy. Wyczytałem gdzieś że to może być wina potencjometrów jak i tranzystorów które mogły stracić pojemność. Dodam jeszcze (nie wiem czy to ma znaczenie) że gram na bardzo cienkim kablu, czy może to mieć wpływ na jakość ? Proszę o Wasze opinie na ten temat.
Dziękuje.
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięPiec REBEL 50W
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Adam Tatuś, tomasz_jablonski, Moderatorzy
Re: Piec REBEL 50W
Witam. Spalone potencjometry? To bardzo mało prawdopodobne a wręcz niemożliwe w takich aplikacjach.Witam!
Na początku powiem że na elektronice się nie znam wiec bardzo proszę o Waszą pomoc.
Posiadam piec gitarowy REBEL 50W. Piec ma spalone 3 potencjometry ale można grac na bardzo niskich lub bardzo wysokich tonach. Nie wiem w jakim stanie są pozostałe potencjometry ale piec gra. Niestety gra bardzo niewyraźnie np. dźwięk charczy. Wyczytałem gdzieś że to może być wina potencjometrów jak i tranzystorów które mogły stracić pojemność. Dodam jeszcze (nie wiem czy to ma znaczenie) że gram na bardzo cienkim kablu, czy może to mieć wpływ na jakość ? Proszę o Wasze opinie na ten temat.
Dziękuje.
Potencjometry zazwyczaj trzeszczą i jest to objaw ich zużycia lub zaśniedziałych styków ślizgacza więc myślę, że w Twoim przypadku to nie to...
Co do tranzystorów to któryś faktycznie mógł ulec uszkodzeniu np. tranzystory sterujące stopień prądowy. Tranzystory nie tracą swojej pojemności i chyba pomyliłeś się tutaj z KONDENSATOREM ELEKTROLITYCZNYM który faktycznie może wyschnąć, ale to trzeba lat lub pracy w bardzo niesprzyjających warunkach itd.
Co do cienkiego kabla to być może ma on wpływ na jakość dźwięku, ale myślę, że nie ma aż takiego żeby działy się takie rzeczy.
Kiepską jakość kabla rozumiem przez zakłócenia, szumy, spadek czystości dźwięku - tłumienie dźwięku i oczywiście słaby sygnał tzn. na innym kablu przy tej samej głośności wzmacniacz gra głośniej, ma lepszą dynamikę itd.
Jeśli nie masz pojęcia to trudno będzie coś sensownego poradzić oprócz odesłania do serwisu...
Multimetru pewnie nie posiadasz? A to podstawa, bo trzeba by pomierzyć co nieco.