Mam taki głośnik: 888 max power 150 W, 8 ohms, freq.range 40-5000 Hz
Ostatnio zastanawiałem sie czy nadawałby sie do wzmacniacza gitarowego. Ktos mogłby doradzic?
Dzieki za wszelkie info
Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięCzy sie nadaje??
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Adam Tatuś, tomasz_jablonski, Moderatorzy
-
- -
Witam! Praktycznie to każdy głośnik będzie grał, ale te ósemki mają bardzo małą sprawność i o ile się nie mylę miękkie zawieszenie, ogólnie pod gitarę to wyrzucone pieniądze!
Jeżeli pytasz o taki głośnik to widocznie chodzi Ci o minimalny koszt, a jeżeli tak, to dwojga złego już lepiej kup czeski ARZ 6608, kosztuje 32łz, a powinien być lepszy!
Pozdrawiam
Jeżeli pytasz o taki głośnik to widocznie chodzi Ci o minimalny koszt, a jeżeli tak, to dwojga złego już lepiej kup czeski ARZ 6608, kosztuje 32łz, a powinien być lepszy!
Pozdrawiam
W głośniku gitarowym nie tylko pasmo jest ważne.Jak Janek wspomniał ważna jest skuteczność, praktycznie poniżej 94dB odpada.Ważne jest zawieszenie, odpada pianka i guma.Musi być twarde, tekstylne albo papierowe.Bardzo ważna cecha to maksymalny skok membrany.W głośnikach gitarowych jest krótka cewka i mały skok membrany.Powoduje to znaczną nieliniowość głośnika, całkiem inaczej gra głośno a inaczej cicho.Może się wydawać że to wada ale tak nie jest.Nic nie poradzę na to że tylko to się sprawdza i próby z teoretycznie lepszymi głośnikami spełzły na niczym.Dlatego istnieje całkiem osobna kategoria zwana głośnikami gitarowymi i wszelkie szerokopasmowe czy zestawy wielodrożne przegrywają z kretesem w tej kategorii.Napisz jeszcze dokładniej co to za głośnik.Coś mi się te 888 kojarzy z Alphardem, jeśli tak jest to kup te co Janek radzi.Będzie tanio i tak sobie ale nie tak tragicznie jak z Alphardem choć to pasmo do 20KHz pozwoli raczej tylko na czyste brzmienia.