Aktyw Forum

Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.

Sprawdź punkty Zarejestruj się

Kanał przesterowany Peavey Rage 158

goofy_tychy
-
-
Kontaktowanie:
Kanał przesterowany Peavey Rage 158

Postautor: goofy_tychy » 31 lip 2007, o 21:57

Witam,

Mam mały problem.
Ostatnio w ręce wpadł mi malutki piecyk treningowy Peavey Rage 158 15W. Z ciekawości podłączyłem sam preamp pod mój lampowy wzmacniacz i sie zdziwiłem. Wcześniej kanał przesterowany był bardzo kiepski, ale po dopaleniu tym przesterkiem mojego wzmacniacza dzwięk był bardzo zadowalający.
I tutaj moje pytanie, jako że nie posiadam żadnego efektu wpadłem na pomysł, że skopiuje sobie sam kanał przesterowany własnie z tego Peavey'a, ale mam pewien problem.
Czy da radę zrobić tylko kanał przesterowany, czy jestem skazany na budowę całego preampu.
Sam preamp jest zbudowany tylko na dwóch stopniach. Nie wiem jak się za to wogóle zabrać, jeśli ktoś by mogł mi pomóc bede wdzieczny.

Schemat do pobrania :)

Pozdrawiam
Załączniki
peavey_rage158.rar
(97.75KiB)Pobrany 308 razy

janek11389
-
-

Postautor: janek11389 » 2 sie 2007, o 07:05

Witam! Sam efekt przesterowania następuje na tych diodach! Wszystko rozbija się o wysokość amplitudy US,1B, ale bardzo ważnym elementem jest chyba tu sama korekcja między końcówką a diodami! To ona ustala kształt tego prostokąta i decyduje o brzmieniu tego przesteru! Na upartego, jeżeli masz zmontowany kanał czysty na lampach, a z racji z tego, że na lampach amplituda może być o wiele większa, to bym zaryzykował i skopiował od C15 do C14, te diody z tą korekcją i wpakowałbym to pomiędzy dwa stopnie lampowe, może z racji tego, że klak lampy jest lepszy od półprzewodników, to zagrałoby to jeszcze lepiej? Po eksperymentować nie zaszkodzi, a dołożyć kości zawsze zdążysz!

goofy_tychy
-
-
Kontaktowanie:

Postautor: goofy_tychy » 2 sie 2007, o 21:28

Rozumie,
tylko teraz nasętpny problem się pojawia, gdzie podłączyć ten efekt który z tego by powstał, na wejście układu, czy w pętle efektów, czyli między preamp a koncówkę, bo znów rozgrzebywać wzmacniacz ;)

Pozdrawiam

janek11389
-
-

Postautor: janek11389 » 3 sie 2007, o 06:22

Jeżeli byś zrobił tylko tak jak pisałem wcześniej, to musiałbyś to wpiąć pomiędzy pierwsze dwa stopnie i bez ingerencji w układ by się nie obeszło! Wiec, jeżeli nie bardzo Ci to pasuje, to najprościej będzie zrobić to tak jak jest z ta kością, bądź, co bądź to tylko jedna kość, a pierwszy stopień ma regulację czułości, wiec puszczenie tego w pętle efektów nie powinno stanowić większego problemu! Można też ominąć pierwszy stopień i puścić to w pętlę efektów, pomiędzy przedwzmacniacz a końcówkę, tylko w tedy już to nie zagra jako osobny układ podłączając to Np. na samo wejście! Jeżeli jesteś całkowicie przekonany, że to brzmienie Ci pasuje, to złóż go cały, bez końcówki! Ale chyba masz złożony na płytce jakiś przester lampowy, z którego nie bardzo jesteś zadowolony, to ja bym proponował złożyć od C15 do C14 i wsadzić to pomiędzy dwa stopnie tego przesteru i spróbować jak to pójdzie!
Jeżeli zrobisz samo przesterowanie osobno, to będziesz mógł eksperymentować, podchodząc z tym pod każde źródło wzmacniające, czy to będzie tranzystor, kość, czy lampa i obsłuchując, jak, na czym co brzmi.
Tym bardziej, że cztery stopnie wzmacniające już masz! Potrzebny tylko element przesterowania!

Wróć do „Live sound, gitara, nagłośnienie, światło, instalacje”