Aktyw Forum
Zarejestruj się na forum.ep.com.pl i zgłoś swój akces do Aktywu Forum. Jeśli jesteś już zarejestrowany wystarczy, że się zalogujesz.
Sprawdź punkty Zarejestruj sięWzmacniacz gitarowy z jednostopniowym filtrem!
Moderatorzy:Jacek Bogusz, Adam Tatuś, tomasz_jablonski, Moderatorzy
-
- -
- Kontaktowanie:
Witam
No więc udało mi sie skończyć budowe tego wzmacniacza.
Lampy które zastosowalem ta 2xECC85 i 2x6P14P
Transformator sieciowy to Zatra TS 40/29/676
Transformator głośnikowy jaki zasosowałem to też sieciówka Zatra TS 40/61.
Wzmacniacz nie brumi, nie ma żadnego przydźwieku, jedna z lini żarzenia podłączona została do masy.
Brzmienie, trudno to ubrać w słowa dla mnie jest wspaniałe słychać odrazu że to lampa ;]
Fotki postaram sie dodać jak najszybciej i może jakieś próbki dźwiękowe.
Byla to moja pierwsza lampowa konstrukcja i musze powiedzieć że jestem bardzo zadowolony, nie obyło sie bez pomocy Pana Janka, któremu serdecznie dżiekuje za wskazówki, bez Pana tak łatwo by nie poszlo
Zachecam wszystkich do budowy tego wzmacniacza, prosta konstrukcja a brzmienie jest powalające
[ Dodano: 09-05-2007, 22:09 ]
Witam
Chciałbym zaprezentować dzisiaj fotki tego o to wzmacniacza
Na próbki dźwiękowe trzeba jeszcze poczekać, ponieważ trafo głośnikowe trezba nawinąć, bo to zbyt dobrze się nie sprawuje
Pozdrawiam
No więc udało mi sie skończyć budowe tego wzmacniacza.
Lampy które zastosowalem ta 2xECC85 i 2x6P14P
Transformator sieciowy to Zatra TS 40/29/676
Transformator głośnikowy jaki zasosowałem to też sieciówka Zatra TS 40/61.
Wzmacniacz nie brumi, nie ma żadnego przydźwieku, jedna z lini żarzenia podłączona została do masy.
Brzmienie, trudno to ubrać w słowa dla mnie jest wspaniałe słychać odrazu że to lampa ;]
Fotki postaram sie dodać jak najszybciej i może jakieś próbki dźwiękowe.
Byla to moja pierwsza lampowa konstrukcja i musze powiedzieć że jestem bardzo zadowolony, nie obyło sie bez pomocy Pana Janka, któremu serdecznie dżiekuje za wskazówki, bez Pana tak łatwo by nie poszlo
Zachecam wszystkich do budowy tego wzmacniacza, prosta konstrukcja a brzmienie jest powalające
[ Dodano: 09-05-2007, 22:09 ]
Witam
Chciałbym zaprezentować dzisiaj fotki tego o to wzmacniacza
Na próbki dźwiękowe trzeba jeszcze poczekać, ponieważ trafo głośnikowe trezba nawinąć, bo to zbyt dobrze się nie sprawuje
Pozdrawiam
-
- -
Witam! Trzeba pochwalić, niezła konstrukcja, oby każdy, kto zaczyna doszedł do takiego końca! Z praktycznego punktu widzenia, to wskazane by było żeby trafo sieciowe było od strony elektrolitów, żeby wejście nie zbierało zakłóceń z trafa, ale jak nie ma żadnych zakłóceń to nic nie stoi na przeszkodzie żeby tak zostało, miejsca jest sporo, wiec na pewno jest dobrze!
-
- -
- Kontaktowanie:
przedni panel, został zaprojektowany z pomocą pana Janka, wydrukowalem go na zwykłej kartce A4 poszedłem na ksero powiekszyłem dwukronie na kartce A2. Nastepnie przykleiłem to na panel, na to poszła folia samoprzylepna przeźroczysta i panel gotowy nic trudnego
Pozdrawiam
[ Dodano: 23-05-2007, 09:19 ]
Tak jak obiecałem, nowe trafo głośnikowe nawinięte to i próbka dźwiękowa sie pojawia
Może nie jest to najlepszej jakości, ale jak to mówią lepsze to niż nic
Pozdrawiam
Tutaj podaje link, skąd można ściągnąc próbke dźwiękową LINK
Pozdrawiam
[ Dodano: 23-05-2007, 09:19 ]
Tak jak obiecałem, nowe trafo głośnikowe nawinięte to i próbka dźwiękowa sie pojawia
Może nie jest to najlepszej jakości, ale jak to mówią lepsze to niż nic
Pozdrawiam
Tutaj podaje link, skąd można ściągnąc próbke dźwiękową LINK
Witam "Idąc cmentarną aleją szukam Ciebie, mój przyjacielu..." "51". wspaniały kawałek TSA :) Posłuchaj sobie jeszcze "Trzy zapałki" jest naprawdę fajny taki jak nie TSA, ale fajny.
Słychać, że grałeś bez kostki czy możesz nagrać to Z użyciem kostki i kawałkiem przesteru?
Ogólnie to brzmi całkiem dobrze, ale chciałbym usłyszeć bardziej "szklane" brzmienie a jak wiadomo palce trochę tłumią.
Słychać, że grałeś bez kostki czy możesz nagrać to Z użyciem kostki i kawałkiem przesteru?
Ogólnie to brzmi całkiem dobrze, ale chciałbym usłyszeć bardziej "szklane" brzmienie a jak wiadomo palce trochę tłumią.
-
- -
- Kontaktowanie:
End musze Cię zdziwić ale grałem kostką, ja jestem zwolennikiem bardziej brudnego brzmienia, wiec i szklanki u mnie nie usłyszysz ;] A na przesterze nagram jakiś inny kawałek, poźniej zamieszcze próbki o które prosiłeś.Słychać, że grałeś bez kostki czy możesz nagrać to Z użyciem kostki i kawałkiem przesteru?
Pozdrawiam
-
- -
- Kontaktowanie:
Oczywiście, to tylko kwestia barwy tonu no i potencjometru Presence.Czyli wychodzi na to, że teraz to tylko kwestia ustawień barwy tonu? Bo chyba możesz uzyskać bardziej przejrzyste i czyste brzmienie (chodzi mi o tony wysokie)
Niestety nagrania wychodzą lekko stłumione, ponieważ nagrywam to na mikrofonie komputerowym postawionym naprzeciw kolumny, no i karta dżwiękowa w kompie zostawia wiele do życzenia.
A oto próbki:
szklanka, tak mi się wydaje LINK
i wzmacniacz dopalony Metal Zonem LINK
W rzeczywistości to wszystko o wiele lepiej brzmi, ale niestety nie mam możliwości nagrania tego w lepszej jakości.
Pozdrawiam
-
- -
- Kontaktowanie:
-
- -
- Kontaktowanie:
Witam
Udało mi się zrobić przełącznik za pomocą którego mogę wyłączyć filtr.
Oczywiście dołączam próbki dźwiękowe, abyście mogli sobie porównać oba efekty.
Tym razem efekt został wpięty w pętle efektów, a przy wszystkich nagraniach ustawienia barwy tonu pozostały identyczne, więc wszystko ładnie słychać.
Dźwięk może czasami wydawać się przesterowany, ale to nie wina wzmacniacza, tylko mikrofonu, lepiej tego na dzień dzisiejszy nie moge nagrać.
Zachęcam wszystkich do odsłuchu i małej refleksji nad tym co zamieściłem.
Próbki dźwiękowe:
Kanał czysty bez filtra LINK
Kanał czysty z filtrem LINK
Przester bez filtra LINK
Przester z filtrem LINK
Pozdrawiam
[ Dodano: 24-05-2007, 09:09 ]
Aha i jeszcze jedno, mam mały problem z którym nie moge sobie poradzić, może któryś z forumowiczów mi coś doradzić.
No więc przy wyłączaniu wzmacniacza, słysze w głośnikach trzask, ale nie wiem co jest jego przyczyną, prosze o pomoc
Pozdrawiam
Udało mi się zrobić przełącznik za pomocą którego mogę wyłączyć filtr.
Oczywiście dołączam próbki dźwiękowe, abyście mogli sobie porównać oba efekty.
Tym razem efekt został wpięty w pętle efektów, a przy wszystkich nagraniach ustawienia barwy tonu pozostały identyczne, więc wszystko ładnie słychać.
Dźwięk może czasami wydawać się przesterowany, ale to nie wina wzmacniacza, tylko mikrofonu, lepiej tego na dzień dzisiejszy nie moge nagrać.
Zachęcam wszystkich do odsłuchu i małej refleksji nad tym co zamieściłem.
Próbki dźwiękowe:
Kanał czysty bez filtra LINK
Kanał czysty z filtrem LINK
Przester bez filtra LINK
Przester z filtrem LINK
Pozdrawiam
[ Dodano: 24-05-2007, 09:09 ]
Aha i jeszcze jedno, mam mały problem z którym nie moge sobie poradzić, może któryś z forumowiczów mi coś doradzić.
No więc przy wyłączaniu wzmacniacza, słysze w głośnikach trzask, ale nie wiem co jest jego przyczyną, prosze o pomoc
Pozdrawiam
-
- -
- Kontaktowanie: